Authentieke leiders, cultiveer je imperfecties

It's weird not to be weird. (John Lennon)

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Authenticiteit is hip. Menig consultant en coach gebruikt dit lastige begrip. Wat is authentiek gedrag? Hebben mensen wel de juiste betekenis te pakken?
Een voorbeeld. Glenn, een typische Amerikaan, zonnebankbruin en een tandpastaglimlach: dat vinden de medewerkers een fake leider. Maurits daarentegen, tja die hakkelt meer, is onhandig bij de vrouwen. Maar is meer zichzelf. Zijn saaie Dockers-broek is te hoog opgetrokken. Hij is authentiek en hij heeft nog verstand van wat we doen ook.
Maurits komt dus echt over. Maar helemaal echt, daar zit niemand op te wachten. Tenminste, als het vak van de medewerkers eronder lijdt. Het moet echt lijken en de leider moet slim genoeg zijn om ons te helpen met ons vak. 
Waarom moeten leiders authentiek gedrag vertonen?

Iedere gek heeft zijn gebrek

Iedereen heeft gebreken, dus ook onze leiders. Mensen met gebreken roepen sympathie op. We hebben een hekel aan menselijke perfectie. Authentieke leiders ontlokken ook echt gedrag bij anderen; autoritaire organisaties lokken volgzaam en normaal gedrag uit. Deze leiders gaan voor compliance (totale trouw), ze willen elke vorm van gedrag sturen, voorspellen en controleren. Een recente studie van Ronald Ingleheart laat zien dat keuzevrijheid en autonomie geluk in het werk opleveren. Dat is nu precies wat het inhoudt als je durft je weirdness te laten zien. Toon je tekortkomingen en afhankelijkheden; 

Paradoxaal genoeg willen we ook bij de normalen horen, de massa trekt ons weer terug, we zijn kuddedieren als het erop aan komt. Zeker als we  onder druk staan.

Hoe kun je authentiek zijn?

Seth Godin heeft een mooi boek geschreven, We are all weird, the myth of mass and the end of compliance, waarin hij de &;one size fits all&;-cultuur hekelt van organisaties en managers.
Mijn boodschap is daarom helder. Bots eens tegen de groene VW Polo van de secretaresse in de parkeergarage en wijt het aan je onhandigheid. Draag gele sokken. Laat je ik-wil-op-Wilfred-Genee-lijken-met-mijn-gitzwarte-haardos zien. 
Het is namelijk vreemd om niet vreemd te zijn.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie