De agenda van...Ruben van Leer

Filmmaker van Leer tipt een paar culturele hoogtepunten de komende maanden. Check zijn agenda!

 

Wat maakt een totaalkunstwerk van deze 21e eeuw? Een vraag die filmmaker Ruben van Leer trotseert met ambitieuze cross-disciplinaire projecten; zoals space-opera Symmetry gefilmd binnenin CERN de deeltjesversneller, prijswinnende campagne ‘The Boxer’ voor De Nationale Opera en VR-film-performance ‘Sacred Environment’ die recent haar premiere kreeg met groot orkest in het Concertgebouw tijdens Holland Festival.

 

 

STROBOGRID 2.0, Children of the Light

7 oktober | Church Saint-Merry, Nuit blanche Parijs

Twee lichtkunstenaars van Nederlandse bodem, Children of the Light (Christopher Valentini Gabriel en Arnout Hulskamp) maken lichtinstallaties die illusies wekken van andere dimensies. Ze staan op de planken met experimentele muziekproducer Nicolas Jaar de komende maanden. Ik werkte met ze aan de allerlaatste campagne-video voor 5 Days Off festival en ben fan van hun werk sinds hun show met Darkside in het Concertgebouw. In Parijs gaan ze ook hun 5-jarig bestaan vieren op een geheime locatie…

Nachtschade: Aubergine, Claron McFadden

16 september | September Me festival, Amersfoort

Eerst volgende kans om beroemde sopraan zangeres Claron McFadden te zien optreden is in haar eigen filmische voorstelling, waarin ze ons meeneemt op een muzikale reis in het spoor van de aubergine. Claron speelde een hoofdrol in mijn laatste space-opera film Symmetry. Van existentiële rollen in de grootste opera’s ter wereld, wroet ze in haar nieuwe stuk letterlijk met handen in aarde en bezingt ze de kleinste traditionele gerechten. Ik heb de recente premiere tijdens de Rotterdamse Operadagen moeten missen, dus op naar het September Me festival!

NFF Interactive: Storyspace

27 & 28 september | Nederlands Filmfestival, Schouwburg Utrecht

De komst van nieuwe technologieën verandert hoe we leven, werken, liefhebben, maar ook hoe we verhalen vertellen en beleven. Deze verhalen zijn anders, interactief en digitaal. Het nieuwe programma op NFF laat deze verhalen zien en legt uit hoe ze gemaakt worden. Ik ben uitgenodigd om kort te vertellen over mijn werkproces op dag 2: The Holodeck: What Is Real? Ook die dag aan het woord: game developers Guerrilla Games, curator Juha van’t Zelfde, Steye Hallema met de Smart Phone Orchestra en velen anderen…

Tigran Hamasyan - piano

19 oktober | Het Concertgebouw

Tot de verbeelding spreekt de muziek van Armeense jazzcomponist en pianist Tigran Hamasyan. We maakten recent een muziekvideo waarin hij mathematische 3D fractals bespeelt en ik ontwierp filmbeelden voor de live show Shadow Theater in Parijs. Zijn muziek is doorvlochten met thema's uit de Armeense folklore; snel afwisselende oerritmes gaan gepaard met virtuoze harmonieën. Naast dat hij met zwaargewichten uit de Amerikaanse jazzscene bands vormt, toert Tigran nu solo en maakt weer een stop in Amsterdam.

ICKFEST @ NIEUW-WEST

23 en 24 september | De Meervaart, Amsterdam

Ik moest drie keer huilen van verbijstering tijdens de voorstelling Passione van grootmeesters Emio Greco en Pieter C. Scholten laatst in Marseille, na een repetitie van een nieuw werk in ontwikkeling Kindertotenlieder waar ik de filmbeelden bij maak. In Nederland komen de heren en hun befaamde dansgroep ICK Amsterdam met een eerste mini-festival waar een overzicht te zien is van verschillende nieuwe en oude voorstellingen. Een must ook voor mensen die nieuw zijn met dans!

Bijlmer Hammam, Teun Castelein

1 september | Tijdelijk Museum (voormalig Bijlmerbajes), Amsterdam

Een ander caliber kunstenaar waarmee ik samenwerkte is Teun Castelein. Zijn werk provoceert met ons mediageile wereldje en is doordrenkt met gelaagde humor en ambiguïteit. Zoals zijn gedeponeerde kledingmerknaam Allah en de vluchtelingenboot die hij uit Lampedusa haalde voor rondvaarten door de grachten van Amsterdam… In zijn nieuwste project Bijlmer Hammam kan je baden, in betegelde wachtcellen van voormalige gevangenis...

 

Meat the Future

21 - 29 oktober | Future Food Design Awards, DDW Eindhoven

Recent heb ik me aangesloten bij Next Nature, een beweging opgezet door een oud-leeraar van me Koert Mensvoort, die hét internationale netwerk moet vormen voor iedereen die graag meepraat over een toekomst waarin natuur en technologie versmelten. In een van de projecten: Meat The Future wordt onderzocht of de hoop van kweekvlees kan gaan gedijen in onze eetcultuur. Tijdens de Dutch Design Week wordt er ook een award uitgereikt aan de meest innovatieve design oplossingen omtrent duurzame voedselproductie.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie