Zo duur is dat Amsterdamse logo dus niet

Amsterdam kreeg op de sociale media en van de kwaliteitspers flink op zijn falie voor het ‘dure logo’. Typisch Amsterdams, klonk het, een beetje potverteren. Niet zo terecht.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

‘Een keer op enter drukken en een ton opstrijken’

Dat was de smalende toon die er op Twitter rondging na de presentatie van het nieuwe Amsterdamse logo. Ook de serieuze media konden er niet over uit dat een zo minieme verandering een zo groot bedrag moest kosten. ‘Ton voor bijna hetzelfde logo’, kopte NOS Nieuws, en het koos daarmee voor precies dezelfde invalshoek als RTL, Volkskrant of welk ander serieus medium dan ook.

De gemeente deed wat je in zo geval kunt doen: het legde uit dat 100.000 euro niet veel is voor een zo omvangrijke operatie. Het gaat om een vervanging van alles waar het logo op staat: bewegwijzering, kopjes, enveloppen, briefpapier, de hele mikmak. Bovendien zou het bedrag binnen een paar jaar zijn terugverdiend doordat er zuiniger en slimmer is om te gaan met enveloppen en inkoop. Allemaal goede redenen voor een harde return in het logo -

Bovendien zijn er de laatste jaren tal van steden en instanties Amsterdam voorgegaan die heel wat dieper in de buidel tastten voor een logoverandering. We zetten er een aantal op een rij:

Den Haag, 250.000 euro

De gemeente Den Haag haalde haar , en reserveerde voor de oude nieuwe huisstijl 250.000 euro. Dat ging op aan nieuwe enveloppen en briefpapier, aanpassing van de gemeentelijke websites. Zaken als het straatmeubilair, campagnes, brochures, kleding, voertuigen en formulieren vielen niet onder dit budget.

Eindhoven, 200.000 euro 

Na 15 jaar kreeg Eindhoven een . Een beeldmerk waar zowel de gemeente Eindhoven als citymarketing mee gaan werken. De operatie kostte .

Zaanstad, 365.000 euro

Zaanstads neiuwe logo was niet alleen omstreden, het wasAlleen het ontwerp kostte de gemeente 100.000 euro. De gehele operatie kostte destijds 365.000 euro omdat er ook nieuw briefpapier, koffiekopjes en vlaggen moesten komen.

NPO, 153.000 euro

Iets meer dan een logowijziging alleen, hoewel die er een groot deel van uitmaakt. naar één NPO kost in totaal 153.000 euro (93.000 euro voor ontwikkeling van merken en logo’s, 60.000 euro voor de presentatie en ‘verdere ontwikkeling’ ). Daarbovenop komt een bedrag van een ton dat de publieke omroep betaalde aan de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie voor de website npo.nl.

Universiteit Twente, 675.000 euro

Het ontwerp van de nieuwe huisstijl Studio Dumbar kostte Voor het totale huisstijlproject, ontwerp en implementatie werd 2.2 miljoen euro uitgegeven, aldus het College van Bestuur van de UT.

Rijksoverheid, 15.000.000 euro

De invoering van het nieuwe logo en bijbehorende huisstijl van het rijk heeft tussen 2008 en 2011 in totaal ongeveer , WOB’te dagblad De Pers in 2011 bij elkaar. Daarvan ging 60.000 euro naar ontwerpbureau Studio Dumbar voor het logo. Met het project waren vooral veel personeels- en managementkosten gemoeid. Aan één projectmedewerker bijna een half miljoen euro besteed. Het ministerie van Algemene Zaken verwacht dat de 15 ,miljoen euro in drie jaar tijd zijn terugverdiend.

 

 

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie