Action blijft groeien als een dolle, omzet ruim een kwart omhoog

In 2022 groeide de omzet al tot 8,9 miljard. Onder meer door het openen van nieuwe winkels groeit Action in 2023 door naar dik 11 miljard.

Action is niet te stoppen. De winkelketen is afgelopen jaar mede door het openen van honderden nieuwe winkels, binnen en buiten Nederland hard doorgegroeid. Ook trokken bestaande locaties meer klanten. De totale omzet steeg met ruim een kwart tot meer dan 11 miljard euro. In al bestaande winkels kwam een kleine 17 procent meer geld binnen. Dat lijkt op een voortzetting van het succes van een (boek)jaar eerder. Toen zag Action zijn omzet toenemen met zo’n 30 procent, naar een bedrag van bijna 8,9 miljard euro.

Over doorgevoerde prijsverhogingen wordt in Zwaagdijk, waar Action is gevestigd, liever niet gesproken. De keten had het afgelopen jaar – net als ieder andere retailer - ook te kampen met de hoge inflatie, maar zegt niet in hoeverre dat heeft geleid tot prijsverhogingen in de winkels. Het Britse moederbedrijf 3i meldt dat bijna 90 procent van de omzetgroei van bestaande Action-winkels te danken was aan een toename van het aantal verkochte producten. De keten zegt verder dat er ook meerdere producten in prijs zijn verlaagd.

Tempo omzetgroei neemt wel af

Uit de cijfers van 3i komt naar voren dat Action de winst het afgelopen jaar flink heeft opgevoerd. Het voorlopige resultaat voor onder meer belastingen steeg met ruim een derde tot ongeveer 1,6 miljard euro. De omzetgroei in bestaande winkels nam in het laatste kwartaal van 2023 wel in tempo af. De plus van 11 procent was een stuk lager dan het gemiddelde van 2023 en ook ver onder de 23 procent van dezelfde periode een jaar eerder.

Action opende afgelopen jaar onder meer in Duitsland zijn vijfhonderdste winkel en vorige maand zijn achthonderdste in Frankrijk. Deze maand begint de discountketen ook in Portugal, waarmee het aantal landen met een Action op twaalf komt. De keten heeft al meer locaties in Portugal in de planning.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie