Apple verandert de iPhone in een betaalterminal en zet in op koop-nu-betaal-later

iPhone-gebruikers kunnen hun toestel met de nieuwe iOS 16-software inzetten als betaalterminal om contactloos te pinnen.

De iPhone als betaalterminal
Afbeelding: Apple

Apple gaat een grotere rol spelen in de fintechwereld. Het bedrijf kondigt aan dat Amerikaanse iPhone-bezitters hun smartphone later dit jaar kunnen gebruiken als contactloos pinapparaat. Met de Tap to Pay-functie ingeschakeld houdt de klant zijn iPhone of Apple Watch praktisch tegen de andere iPhone aan om contactloos te betalen via Apple Pay, creditcard of betaalpas. 

De innovatie, aangekondigd op Apple's WWDC-conferentie, kan grote impact hebben op het Amerikaanse betaallandschap. Negentig procent van de Amerikaanse retailers gebruikt Apple Pay, aldus Apple. Vrijwel al die bedrijven kunnen in de loop van dit jaar gebruik gaan maken van de contactloze pinfunctie. 

Advertentie
advertisement

Apple gaat geen verkoopsoftware leveren

Om Tap to Pay te kunnen gebruiken, dient de verkoper een geschikte app op zijn iPhone XS of nieuwer te installeren. Stripe is de eerste partij die zo'n app gaat uitbrengen. Andere bedrijven kunnen apps ontwikkelen door gebruik te maken van Apple's nieuwe software development kit (SDK). Apple lijkt zelf geen verkoopsoftware te gaan leveren.

Een speerpunt van de Tap to Pay-functie is dat hij werkt voor allerlei soorten verkopers, van eenpitters en het MKB tot grote bedrijven. Bovendien vereist de functie geen aparte hardware als een fysiek, mobiel pinapparaat. Apple's innovatie vormt hiermee een bedreiging voor het verdienmodel van bedrijven als Zettle en SumUp. 

Onduidelijk is of bedrijven gaan betalen voor het gebruik van Tap to Pay via Apple Pay. De mobiele pinapparaten van Zettle en SumUp pakken een commissie van 1,95 procent en 1,9 procent per betaling.

Koop-nu-betaal-later

Apple kondigt ook een koop-nu-betaal-later-functie via Apple Pay aan. Die debuteert ook later dit jaar, eveneens alleen in de Verenigde Staten. De functie - Apple Pay Later - laat de klant een aankoop in vier gelijke delen betalen, verspreid over zes weken. Apple rekent geen rente of aanvullende kosten voor het gespreid betalen. 

Apple Pay Later werkt bij alle (web)winkels die Apple Pay ondersteunen en werkt via het Mastercard-netwerk. Apple zegt met de functie het financieel welzijn van zijn gebruikers voorop te stellen. 

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie