'Amerikaanse justitie gaat Google aanklagen voor machtsmisbruik op advertentiemarkt'

Justitie werkt al jaren aan de zaak, zeggen bronnen tegen Bloomberg.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bereidt een rechtszaak voor tegen Google, dat misbruik zou maken van zijn machtspositie op de online advertentiemarkt. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Volgens het persbureau bouwt het ministerie al jaren in het geheim aan een rechtszaak en treedt het in september of daarna naar buiten met dit nieuws. 

Dominantie

Google - een bedrijfsonderdeel van Alphabet - zou zich schuldig maken aan machtsmisbruik via zijn advertentietechnieken die gebruikt worden door zowel websites, adverteerders als advertentieveilers. Volgens onderzoeker eMarketer was de online advertentiemarkt in de Verenigde Staten vorig jaar goed voor 211 miljard dollar en had Google een marktaandeel van 28,6 procent. Facebook volgt met 23,8 procent en Amazon is met 11,6 procent marktaandeel de nummer drie. 

Tweede rechtszaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weet volgens Bloomberg nog niet wáár het de rechtszaak tegen Google gaat indienen. Dat kan de federale rechtbank in Washington DC worden, maar ook een rechtbank in de staat New York. De staat New York voert al een rechtszaak tegen Google wegens vermeend machtsmisbruik op de advertentiemarkt. 

Het wordt voor Google dus sowieso een tweede rechtszaak over hetzelfde onderwerp. Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert volgens Bloomberg deze weken opnieuw gesprekken met uitgevers om hun klachten en zorgen te horen. De nieuwste gegevens worden toegevoegd aan het dossier, dat dus binnenkort wereldkundig gemaakt zou worden. Het ministerie wil tegenover Bloomberg geen commentaar geven. Google zegt in een reactie aan het persbureau dat zijn advertentietechnieken veel voordelen bieden aan bedrijven en dat de advertentiemarkt concurrerend is. 

Europese uitgevers klagen ook

De zorgen over machtsmisbruik door Google leven niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Europa. Europese uitgevers hebben begin dit jaar een klacht ingediend bij de Europese Commissie over Google's positie op de online reclamemarkt. Adformatie publiceerde destijds een achtergrondartikel met reacties over de klacht.

De Europese Commissie is in juni 2021 een onderzoek gestart naar Google's mogelijke machtsmisbruik met online advertenties. 

Google kreeg jaren geleden al een boete van 1,49 miljard euro in de EU opgelegd omdat het zijn Adsense-advertentietak voorgetrokken heeft. In mei werd bekend dat Google in beroep gaat tegen die boete

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie