Premium

Merken laten oudere, krachtige vrouw links liggen en dat is doodzonde

Meer dan de helft van Britse vrouwen voelt zich onzichtbaar voor de maatschappij vanwege hun leeftijd.

Waarschuwing: merken snijden zichzelf te veel in de vingers zolang ze niet de vrouwelijke babyboomers in hun vizier hebben. Want deze vrouwen gaan wel voor een groot deel over aankopen als vakanties of luxe goederen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse onderzoek Elastic Generation: The Female Edit (download hier de pdf) van bureau J. Walter Thompson London Innovation Group onder 248 vrouwen tussen de 53 en 72 jaar.

Het bureau noemt vrouwen in deze leeftijdsgroep sinds 2015: de Elastic woman.

Een betere naam dan 'babyboomers' omdat de benaming volgens het bureau de kracht, potentie en veerkracht van deze vrouwen vat.

Stereotypen

72 procent van deze vrouwen geeft aan geen aandacht aan reclame besteden, 91 procent van ziet graag dat adverteerders hen als mensen zouden benaderen en niet als stereotypen.

De economische relevantie van deze inzichten wordt duidelijk als men kijkt naar eerder onderzoek waarvan het bureau zegt dat 78 procent van de vrouwen ouder dan vijftig jaar de aankoopbeslissingen in het huishouden neemt, waar vijftigplussers over het algemeen de helft van de consumentenuitgaven voor hun rekening nemen in het Verenigd Koninkrijk.

Marketeers moeten zich dus bewust zijn van deze groep vrouwen waarvan 61 procent zegt dat ze meer van het leven genieten nu ze ouder zijn. 68 procent geeft aan nu ze ouder zijn, uitgesprokener te zijn en 57 procent stopt meer tijd en energie in het nastreven van hun dromen.

Hun leeftijd is dus niet langer een nuttige indicator voor hoe oudere vrouwen leven. Marketeers moeten dus verder dan die simpele demografische gegevens kijken en díe data vergaren waarmee ze in staat zijn een diepere en betere relatie met deze vrouwen aan te gaan.

Dezelfde levenshouding

En wie oudere gezichten in communicatie-uitingen gebruikt, moet wel authentieke gezichten gebruiken en nog belangrijker: personen met customer touchpoints die dezelfde levenshouding reflecteren.

De vrouwen in de ondervraagde levensgroep zijn volgens Marie Stafford, de Europese directeur van de Innovation Group de steunpilaren voor familie, gemeenschap en maatschappij en niets van wat ze doen is gemotiveerd door hun leeftijd.

Zuur

‘Daarom is het zuur dat meer dan de helft van hen het gevoel heeft dat ze vanwege hun leeftijd onzichtbaar zijn voor de maatschappij, en dat merken alleen met hen willen converseren over hun sterfelijkheid en lichamelijk verval.’

In het onderzoek komen 12 trends die laten zien hoe merken deze vrouwen benaderen en wat zij daarvan vinden.

De schoonheidsindustrie heeft vrouwen decennialang verteld dat ze de strijd moeten aangaan met de tekenen van ouderdom. Deze vrouwen vieren liever de schoonheid op elke leeftijd.

Daarnaast vindt 73 procent van de ondervraagde vrouwen dat ze verafschuwen hoe hun generatie betutteld wordt als het gaat om technologie.

55 procent merkt dat de behoefte van hun generatie niet wordt meegenomen in de ontwikkeling van technologie. 78 procent zegt geen behoefte te hebben om technologie speciale voor ouderen aan te schaffen.

Dit is volgens de onderzoekers een teken voor merken om technologie te ontwikkelen die simpel en intuïtief is en door iedereen, en niet alleen digital natives, kan worden gebruikt.

Bron: Warc

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie