Prijsstrategie: Lidl 16 procent goedkoper dan Albert Heijn met groente en fruit

De discounter is zelfs 18 procent goedkoper met zijn agf dan Jumbo.

Dubbel bekroond

Niet alleen wordt Lidl jaar op jaar uitgeroepen tot beste supermarkt in groente en fruit (door GfK), nu is de discountsupermarkt ook nog eens uitgeroepen tot goedkóópste in groente en fruit. Het is namelijk 16 procent goedkoper dan gemiddeld in de Nederlandse supermarkten. Lidl voert daarmee de lijst aan, op de hielen gezeten door Aldi (12 procent goedkoper dan gemiddeld) en Vomar (9 procent). Dat blijkt althans uit een prijspeiling (juli 2020) van de Consumentenbond.

Lees ook: Lidl lanceert reclameconcept ‘de Lidl-flat’, hoofdrollen voor Thomas Acda en Sergio IJssel

Advertentie
advertisement
De goedkoopste drie
De goedkoopste drie

Appie en Jumbo

Lidl is daarmee opvallend goedkoper dan marktleider Albert Heijn, dat qua prijsvoering op de groente- en fruitafdeling precies op het landelijk gemiddelde zit. Een belangrijk detail daarbij is dat het uitgerekend Albert Heijn is dat zich als ‘de gezonde supermarkt’ profileert. De supermarkt met het op één na grootste marktaandeel, Jumbo, is twee procent duurder dan het landelijk gemiddelde.

Onderaan de lijst bungelen Deen (13 procent duurder dan gemiddeld) en Spar (18 procent).

Lees ook: Aldi predikt eenvoud in eerste commercial ooit

En de rest?
En de rest?

A-merken

De Consumentenbond zegt het opvallend te vinden dat Jumbo en Picnic voor A-merken vaak goedkoop zijn, maar voor groente en fruit juist iets duurder dan gemiddeld zijn. De bond: ‘Bij Plus geldt het tegenovergestelde: voor A-merken zijn ze duurder dan gemiddeld, voor groente en fruit goedkoper.’

Biologisch

Wat betreft het aanbod van biologische groente en fruit bungelen de discounters onderaan. Aldi verkoopt slechts 5 biologische varianten, Lidl 11. Albert Heijn heeft de ruimste keuze aan biologisch groente en fruit (51 artikelen), gevolgd door Jumbo (45) en Plus (35).

Onderzoeksverantwoording

De Consumentenbond: ‘We vergeleken de prijzen van 112 verse groente- en fruitartikelen. Het ging daarbij om onbewerkte en bewerkte producten, zoals voorgesneden sla. Diepvriesproducten en groente in blik werden niet meegenomen in de vergelijking. De prijzen zijn het gemiddelde van 5 peilingen in juli.’

Advertentie