Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse communicatieleiders zijn honkvast, zitten gemiddeld 4,5 jaar op hun stoel

Internationaal onderzoek naar de rol van de Chief Communications Officers.
Kinderen doen steoelendans
© Shutterstock
Kinderen doen steoelendans
© Shutterstock
  • Verloop Nederlandse CCO's bedraagt 18%
  • De gemiddelde zittingsduur van een Nederlandse CCO is 4,5 jaar
  • Vrouwen en mannen in Nederland gelijkelijk verdeeld, respectievelijk 47% en 53%

De Corporate Affairs Search Alliance (Casa) heeft in een wereldwijd onderzoek de trends onder CCO’s in kaart gebracht. Ook Nederland komt aan bod, hoewel het onderzoek zich hier beperkt tot 17 AEX-ondernemingen.

Uit de cijfers blijkt dat het verloop van CCO’s in Europa relatief hoog was in 2024. Waar de markt in de VS een verloop van 10,5% laat zien, is dit in Europa aanzienlijk hoger, namelijk 17%. Nederland zit daar net iets boven (18%) en de absolute uitschieter is het VK met 23%.

Dat laatste is goed te verklaren, want naast het feit dat een nieuwe CEO vaak leidt tot een verandering van het communicatie-leiderschap, speelt ook het politieke klimaat een rol. Dit is vooral het geval als public affairs is ingebed in de rol van de CCO. De machtswisseling van conservatieven naar een Labour-regering heeft ongetwijfeld een rol gespeeld in het Verenigd Koninkrijk.

Industrie-CCO's meest honkvast

Ook qua sectoren verschilt het vervangingspercentage in 2024. Het hoogste verloop werd waargenomen in de consumentenindustrie (16%), financiële dienstverlening (15%) en technologie (14%). De CCO’s in de zakelijke dienstverlening en industrie zijn het meest honkvast.

De Nederlandse CCO is honkvast te noemen met een gemiddelde zittingsduur van 4,5 jaar. Dat ligt boven het Europese gemiddelde van 4,3 jaar. De langstzittende CCO's vinden we in Duitsland (5,6 jaar) en Frankrijk (4,8 jaar). Het hoge verloop onder CCO’s in het VK doet vermoeden dat de zittingsduur daar wat lager is, en dat klopt. De gemiddelde CCO zit er slechts 3,3 jaar.

Uit het onderzoek blijkt overigens dat in grotere bedrijven (zoals de grootste 20 FTSE-bedrijven) de zittingsduur vaak korter is. Een grotere organisatie leidt niet automatisch tot meer stabiliteit.

Waar komt de CCO vandaan? Uit eigen gelederen of wordt deze extern geworven? In Europa kwam iets meer dan de helft (52%) van de nieuwe CCO’s van buiten. In Nederland ligt dat percentage aanzienlijk hoger: 67% van de nieuwe CCO’s is hier extern aangesteld, tegenover 33% intern. Dat is vergelijkbaar met de cijfers die we in de VS zien.

Hoewel eerdere ervaring als CCO gewaardeerd wordt, had slechts 52% van de nieuwe aanstellingen in Europa eerdere ervaring in een vergelijkbare rol.

Verdeling in gender

De CCO is vaak een vrouw. Wereldwijd wordt 64% van de CCO-posities door vrouwen bekleed, met aanzienlijke variaties tussen markten. In de VS is maar liefst 69% van de CCO’s een vrouw, terwijl Duitsland de laagste vertegenwoordiging heeft, met slechts 32% vrouwelijke CCO's.

Vrouwen blijven internationaal gezien toch wat achter in Nederland. Mannelijke CCO’s zijn hier nog altijd licht in de meerderheid, met 53% tegenover 47% vrouwen.

De onderzoekers ontdekten wel enige verschillen in de functietitels die aan vrouwelijke CCO's in Europa werden gegeven. Vrouwen hadden vaker titels die specifiek gericht waren op communicatie. Zo had een kleine meerderheid van de vrouwelijke CCO's een titel die puur communicatie aanduidde, zoals Chief Communications Officer of VP, Communications.

De man-vrouwverdeling van CCO's
Klik om te vergroten

Een grote meerderheid van de mannen had daarentegen titels die naast communicatie ook een ander aandachtsgebied omvatten, zoals SVP Communications, Government Affairs, CSR, of een titel die helemaal geen verwijzing naar communicatie bevatte, zoals Chief Corporate Affairs Officer (66% tegenover 36%).

Als we mannen en vrouwen samen nemen, had meer dan 60% van de Europese CCO-titels alleen betrekking op communicatie, terwijl iets meer dan een derde van de titels bredere verantwoordelijkheden suggereerde. De meest voorkomende extra aandachtsgebieden zijn, in aflopende volgorde: corporate affairs, duurzaamheid, public affairs, brand, investor relations en marketing.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de bureaus aangesloten bij Corporate Affairs Search Alliance (Casa) Zij leden verzamelden informatie van in totaal 219 bedrijven: de gehele FTSE-100 in het VK, de CAC 40 in Frankrijk, de DAX 40 in Duitsland, 19 van de ISEQ 20-bedrijven in Ierland en 17 van de AEX 25-bedrijven in Nederland. Het Nederlandse deel van het onderzoek is uitgevoerd door Herman Rutgers Executive & Interim Search.
Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in