Interactieve video als werkplekassistent

YouTube werkt niet altijd goed als 'work place assistent'.

Jeroen Krouwels

Heb je dat wel eens? Dat je je koffiezetapparaat wilt ontkalken, het productboekje kwijt bent en niet meer weet met welke toetsencombinatie je het apparaat ‘op ontkalken’ zet? En zo zijn er honderden momenten waarop je denkt: ‘Hoe zat dat ook alweer?’?

De ruim 134 miljoen (!) instructievideo’s op YouTube bieden vaak al uitkomst. Onder jongeren is YouTube alleen daarom al zoekmachine nummer 1, hoger dan Google zelf. Super handig als je een fietsband wilt leren plakken of een taart wilt bakken. Een video is veel effectiever dan een handleiding.

Maar soms zoek je iets heel specifieks en moet je ook op YouTube lang zoeken. Want: welke video moet ik precies hebben en wáár in die video staat het stukje dat ik nodig heb? In zo’n geval werkt YouTube dus niet goed als personal workplace assistent. Logisch, want YouTube is hier ook niet voor gebouwd.

Maar toch, een personal video assistent, dat zou toch ideaal zijn? Dat je op je werk in een magazijn bent en dat je op de plek waar je staat een QR-code kunt scannen, waardoor je direct de juiste video-instructie bij de hand hebt? Gemaakt door experts in jouw organisatie of vakgebied.

 

Of nog handiger: dat een beacon al herkent waar je bent en de instructievideo meteen naar je toestuurt? Inclusief een handig keuzemenu en opties om aanvullende informatie aan te kunnen klikken? En ook nog de mogelijkheid om verbeterpunten meteen door te geven? Probeer je daar eens de impact van voor te stellen.

In veel logistieke bedrijfsprocessen is de juiste informatie op het juiste moment en voor de juiste toepassing beschikbaar. Dit heet 'JIT': Just in Time. Maar voeg daar 'gepersonaliseerd' aan toe en je hebt de ultieme variant voor learning & development-organisaties: leren op de werkplek, just in time, just for me. En laat dat nu precies zijn wat we met interactieve video kunnen bereiken. En wanneer je als gebruiker binnen 5 minuten antwoord krijgt op je vraag, levert dat een significant hoger leerrendement op. Tot slot zijn korte video’s ook goedkoper dan traditionele leeroplossingen zoals trainingen en e-learning.

 

Jeroen Krouwels is commercieel directeur van HiHaHo Video. Hij geeft tijdens het Online Video Event de workshop 'Impact van videoleren.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie