De resultaten van een WK-app, en het uitstellen van toiletbezoek

Een inkijkje in het gebruik van de WK-app.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het WK Voetbal leverde het best bekeken TV programma ooit. Maar naast uitstekende kijkcijfers zagen wij de online diensten ook records breken. De NOS FIFA WK-app was er dit jaar voor het eerst. De app is gebouwd op twee pijlers: videoclips uit meerdere camerahoeken en statistieken. We kregen enthousiaste reacties op de app en dit zagen we terug in gebruik: de app had bijna 1 miljoen downloads, er is in de app honderden terabytes aan video gekeken en de app stond lange tijd op nummer 1 in iTunes en Google Play. Maar wat gebeurde er precies?

Oranje domineert het traffic, Suarez ook populair

Een WK bestaat uit 64 wedstrijden. De wedstrijdpagina’s van Nederland domineren in de app de best bekeken wedstrijden. De wedstrijd tegen Spanje was de topper met bijna 1 miljoen views. Daarna volgden de wedstrijden van Nederland tegen Costa Rica, Mexico en Australië. De openingswedstrijd Brazilië – Kroatië deed het ook goed. Net als de 7-1 nederlaag van Brazilië tegen Duitsland.

Best bekeken highlights

De vliegende kopbal van Van Persie tegen Spanje is met afstand het best bekeken fragment. Op de tweede plaats volgt het doelpunt van Sneijder tegen Mexico, kort daarachter vind je de solo van Robben tegen Spanje. Van de niet-Nederlandse momenten scoren de controversiële beet van Suarez goed, gevolgd door de hakbal van David Villa tegen Australië, en de wonderschone volley van James Rodriguez tegen Uruguay.

Oranje, de buren, en de Zuid-Amerikaanse grootmachten

In de app vind je veel team- en spelersinformatie. Oranje is natuurlijk het meest bekeken team met 31% van alle views van teampagina’s. Daarna volgen respectievelijk Brazilië, België, Duitsland en Argentinië. Van alle spelersprofielen is Jasper Cilessen het beste bekeken, op de hielen gevolgd door van Persie en Robben. Usual suspects Neymar, Messi en Ronaldo zijn de best bekeken niet-Nederlandse spelers. Ook het profiel van Hulk en James Rodriguez, kind van het WK Voetbal, is vaak bekeken.

 

Een wedstrijdschema: evident maar ó zo belangrijk

Er zitten enorm veel video en statistieken in de app, je kan er daadwerkelijk alles zien. En toch ging maarliefst 1 op de 5 pageviews naar het wedstrijdschema. Dit overtrof mijn verwachtingen. Het wedstrijdschema is wellicht voor veel mensen een houvast om de dag te plannen. Ga ik vanavond sporten? Of komt er een mooie match?

 

Het WK doorbrak patronen

Ik moest hier aan denken toen ik artikelen las over bij-effecten van het WK Voetbal. gaan mensen later naar bed als ze winnen, maar als ze verliezen dan kruipen ze op tijd onder de wol. dat mensen tijdens speeldagen van het WK Voetbal zelf minder sporten. En het Berlijnse waterbedrijf meldt dat  waterverbruik enorm piekt kort voor de wedstrijd, in de rust en direct na de wedstrijden van het Duitse nationale elftal. Super herkenbaar natuurlijk, er wordt extra gedronken, en vooral niet naar de WC gegaan tijdens een belangrijke wedstrijd!

Het WK Voetbal heeft zo enorm veel impact, dat dagelijkse patronen op grote schaal worden doorbroken. Het speelschema helpt je kiezen, wat laat ik wel of niet lopen voor een WK wedstrijd?

 

Terugkijken kan nog even!

De NOS FIFA WK-app is nog tot 18 augustus beschikbaar. Daarna zal de app uit iTunes en Google Play worden verwijderd.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie