Premium

Emma Branderhorst wint Young Director Award in Cannes voor film over menstruatiearmoede

‘Ik heb nog zoveel verhalen te vertellen’, aldus de 26-jarige dramaregisseur van Pink Rabbit.

Emma Branderhorst (r) en Joost Biesheuvel (freelance director) in Cannes

De 26-jarige Emma Branderhorst, dramaregisseur bij het Amsterdamse productiebureau Pink Rabbit, heeft goud bij de Cannes Lions Young Director Award gewonnen. Voor haar film Vlekkeloos won Branderhorst afgelopen vrijdag goud in de categorie Short film.

Het betreft de prijs voor 'rising young directors' waar uit ruim 5.000 inzendingen een Nederlander met goud is bekroond. Eerder won Branderhorst een Kristallen Beer op het Berlin International Film Festival voor Vlekkeloos. Bij de Young Director Award is ook director Joost Biesheuvel, verbonden aan onder meer Vigics, in de prijzen gevallen, voor de film Cats and Dogs (goud en 2x zilver, hier alle winnaars). 

Branderhorst met prijs in handen
Branderhorst met haar prijs in handen

Geen geld voor tampons

Vlekkeloos gaat over menstruatiearmoede, een veel groter probleem dan men vaak beseft. De film vertelt het verhaal van de 15-jarige Ruby die tijdens haar menstruatieperiode haar moeder niet durft te vragen om tampons of maandverband, omdat ze weet dat daar geen geld voor is. De film ging vorig jaar in première op het Nederlands Film Festival (nominatie Debuutfilm) en won daarna de prijs voor Beste Korte Nederlandse Film op Cinekid Filmfestival 2021.

Is Mireille Lampe, eigenaar van Pink Rabbit, niet huiverig dat ze Branderhorst na al dit (internationale) prijsgeweld kwijtraakt? 'Nee, van mooi werk worden we allemaal beter. Ik zeg altijd: if you love them, set 'm free. Als Emma straks een mooie film in Amerika kan schieten, is dat geweldig, en straalt dat ook af op Pink Rabbit.’

Sprakeloos

Branderhorst zelf zegt via Instagram: 'Ik was al helemaal blij met de nominatie, maar nu ben ik sprakeloos. Dank aan iedereen die heeft meegewerkt, we hebben het echt samen gedaan. Ik heb zoveel verhalen te vertellen, er komen dus nog veel nieuwe projecten aan.'

Bekijk de trailer van Vlekkeloos hieronder:

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie