Premium

The Guide van Mr. Boonstra: 'Cultuur is de voorloper van reclame'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Ewoudt Boonstra, CD van Higuita.

Mr. Boonstra

Deze week was Ewoudt Boonstra, Creative Director van Higuita waar MakerStreet net een belang in heeft genomen, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans en Adformatie (één bijdrage per dag).

The Guide - 'Ik verslind cultuur'

Boonstra over zijn week: 'Een van de leukste emails die ik wekelijks ontvang is The Guide van The Guardian. In die e-mails bespreekt Gwilym Mumford cultuur: TV, muziek, boeken, films, kunst en podcasts. Ik verslind cultuur. Constant ben ik op zoek naar heerlijke nieuwe (of oude) snacks. Cultuur is de voorloper van reclame, dus ik wil er zo dicht mogelijk op zitten.

Daarom ga ik deze week de Nederlandse Gwilym Mumford uithangen. Random Pic(k) Of The Day is een eenmalige selectie van het beste in cultuur volgens ondergetekende: The Guide van Mr. Boonstra. Bon appétit.'

Hier zijn 5 bijdragen:

1. Boek: The Unfolding, A.M. Homes - 'Ze doet iets magisch met de verbinding tussen mijn ogen en haar letters'

'A.M. Homes is een van mijn favoriete schrijvers. Ze schrijft op een manier waardoor ze een stofje in mijn hersenen aanmaakt dat iets magisch doet met de verbinding tussen mijn ogen en haar letters.

Holmes maakt het alledaagse bijzonder, zinnen worden vloeibaar, onnavolgbaar visueel.

Haar laatste boek, The Unfolding, laat heel persoonlijk, verontrustend en tegelijkertijd uiterst komisch zien hoe macht werkt in handen van een uitstervend soort: de oude generatie rijke Amerikaanse Republikeinen.

De unieke combinatie van woorden maakt de tekst zo beeldend dat je het niet moet gaan vertroebelen door een vertaling te lezen, dan verliest het zijn kracht. Doe me daarom een plezier en lees haar boeken in het Engels.'

Haar laatste boek, The Unfolding, laat zien hoe macht werkt in handen van een uitstervend soort: de oude generatie rijke Amerikaanse Republikeinen.
Haar laatste boek, The Unfolding, laat zien hoe macht werkt in handen van een uitstervend soort: de oude generatie rijke Amerikaanse Republikeinen.

2. Serie: Escape at Dannemora - 'Werkelijk alles is hier goed aan'

'Een zevendelige serie uit 2018 die ik toentertijd vreemd genoeg gemist heb maar me recentelijk is aanbevolen door Jan Wicher Emmens, mijn waarde collega bij Higuita.

Escape at Dannemora is een op de waarheid gebaseerde ontsnappingsserie geregisseerd door Ben Stiller (ook verantwoordelijk voor de fantastische serie Severance).

Een van de hoogtepunten is één lang shot van de ontsnapping waar ze zes maanden over hebben gedaan om te filmen. Werkelijk alles is er goed aan.'

Escape at Dannemora is te zien bij Hulu en Severance bij Apple TV+

Still uit Escape at Dannemora
Still uit Escape at Dannemora

3. Muziek - 'Bedankt voor het sampelen van Oración, Westside'

'In het nummer Nigo Louis op het album 10 van rapper Westside Gunn zit een sample uit het nummer Oración van Juan Carlos Calderon waar ik heel lekker op ga.

De raps van Westside Gunn (en de hilarische teksten van zijn dochter Westside Pootie) zijn één ding, maar de sample trekt de track naar een hoger niveau.

Ik ben dol op samples en gelukkig is het vrij makkelijk te achterhalen waar ze vandaan komen.

Bij dit nummer heb je de raps eigenlijk helemaal niet nodig, maar toch bedankt voor het sampelen van Oración, Westside, zonder jou had ik waarschijnlijk nooit van het origineel gehoord.'

Rapper Westside Gunn
Rapper Westside Gunn

4. Kunst - 'Je moet even kijken om de simpele beelden te begrijpen'

'Helaas is de tentoonstelling Fashion van Paul Kooiker in het Foam museum ten tijde van deze publicatie al voorbij.

Ik ben in het bezit van een paar fotoboeken van de kunstfotograaf Paul Kooiker. Het is geweldig om te zien hoe de modewereld hem ook als modefotograaf omarmd heeft.

Het is een wonderbaarlijke omarming waarin Paul doet wat hij wil en de modewereld dat toe lijkt te juichen.

Zo fotografeert hij voor de grootste modemerken met zijn iPhone, stuurt hij instructies op voor een shoot met Kim Kardashian omdat hij er niet bij kan zijn en schiet hij op misverstanden gebaseerde look books voor Rick Owens.

Wat zijn werk zo bijzonder maakt is de gelaagdheid. Je moet even kijken om de simpele beelden te begrijpen. Perfect imperfect.'

Fotografie Paul Kooiker
Fotografie Paul Kooiker

5. Eten - De eerste diner in Amsterdam is sinds afgelopen maand een feit

'Sinds mijn vrouw en ik terug zijn uit Amerika (inmiddels alweer 10 jaar) fantaseerden we dat we een diner in Amsterdam wilden openen.

Niet zo’n rock ’n roll diner met Cadillacs, rollerskates en chroom maar een diner zoals Diner in NY of The Apple Pan in LA.

Smaakvolle, ingetogen diners met simpel eten dat op een zodanige manier is bereid zoals je het thuis niet lukt.

Gelukkig liep er iemand anders in Amsterdam rond die het wél gedaan heeft, en met verve: de eerste diner in Amsterdam is sinds afgelopen maand een feit.

Stacks Diner is geopend van donderdag tot zondag en zit in De Clercqstraat.

Genieten van Dirty Martini’s, Cornbread, Fried Chicken Biscuit en Lime Pie op klassieke diner meubels met een hedendaagse twist van Ralph de HaanBel Air.

Eetbare cultuur.'

 

Tenslotte een kleine shoutout naar Gwilym, schrijf je hier in voor The Guide.

Stacks Diner in De Clercqstraat in Amsterdam
Stacks Diner in De Clercqstraat in Amsterdam

Komende week is Pascal van Ham, Strategy Director en partner van Gardeners Creative Agency en voormalig CMO van onder andere Tony's Chocolonely, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie