Premium

Het leven doornemen met Maud Klarenbeek

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Maud Klarenbeek van North Six.

Maud Klarenbeek

Deze week was Maud Klarenbeek, Managing Director van de Nederlandse vestiging van North Six, een internationale productiemaatschappij, en voormalig Head of Art Production bij Wieden + Kennedy, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Hier haar 5 pic(k)s:

1. Wandelen en het leven doornemen

'Ik vind het heerlijk om op doordeweekse dagen met mijn vriendin Kik 's ochtends in de Waterleidingduinen en andere natuurgebieden te lopen. De stilte en natuur in de ochtend werken rustgevend op je gemoed. Ik sta even stil bij de dag, wat mijn plannen en aandachtspunten voor de week zijn - en samen nemen we het leven door.'

Advertentie
advertisement
'De stilte en natuur in de ochtend werken rustgevend op je gemoed'
'De stilte en natuur in de ochtend werken rustgevend op je gemoed'

2. De Franse fotograaf en beeldend kunstenaar JR stelt misstanden aan de kaak én brengt hoop

'Ik houd erg van het werk van de Franse fotograaf en beeldend kunstenaar JR. Omdat het qua betekenis een kruising vormt tussen kunst en sociaal protest.

Zijn werk zelf ligt op het snijvlak van fotografie, straatkunst en film. Hij is politiek en sociaal geëngageerd en stelt op een creatieve manier misstanden in de wereld aan de kaak. JR is vooral bekend om zijn site-specifieke openbare interventies, die meestal grote zwart-wit foto's bevatten over de gevels van gebouwen, een stadion en een verscheidenheid aan andere architecturale en landschappelijke objecten. In zijn kunst becommentarieert hij vaak kwesties als wetteloze opsluiting, rechten van immigranten en armoede. JR doordrenkt zijn werk tegelijk met vreugde en hoop op verandering.

Het werk hieronder, uit 2017, is JR’s commentaar op de bouw van de grensmuur tussen de VS en Mexico. JR en zijn team maakten ook een enorme houten stellage voor een van zijn kenmerkende posters waarop een klein meisje te zien is dat over de muur tuurt. Met de installatie maakt JR het immigratievraagstuk menselijk.'

JR’s commentaar op de bouw van de grensmuur tussen de VS en Mexico
JR’s commentaar op de bouw van de grensmuur tussen de VS en Mexico

3. Geestige kritiek op massacultuur

'Ik vind het werk van de Nederlandse fotografe Carlijn Jacobs erg mooi, vanwege haar geestige kritiek op de massacultuur. Ze is geïnspireerd door het surrealisme, art deco en camp. Je moet twee keer kijken naar haar foto’s en dat maakt het interessant en daardoor voelen de beelden tijdloos.'

Fotografie Carlijn Jacobs
Fotografie Carlijn Jacobs
Fotografie Carlijn Jacobs
Fotografie Carlijn Jacobs

4. 'Polly Brown gebruikt fotografie om eigenzinnige, humoristische en verwrongen ideeën over te brengen'

'Ik volg het werk van de Engelse fotografe Polly Brown al een aantal jaren. Haar foto’s zijn voornamelijk stillevens. Ze heeft een conceptuele en documentaire benadering. Polly gebruikt haar fotografie om eigenzinnige, humoristische en verwrongen ideeën en concepten te communiceren.

Een goed voorbeeld van haar werk is haar serie “Plants”: dit werk richt zich op de potplanten die te vinden zijn in de kantoren van 's werelds meest iconische merken - van Burberry, Vivienne Westwood tot The New Yorker.

Door de aandacht te vestigen op deze alomtegenwoordige planten, richt ze de schijnwerpers af van de identiteiten die we met zulke bedrijven associëren en relativeert ze hun "enorme" imago op prachtige, humoristische, bijna pijnlijke wijze.'

Stilleven Polly Brown
Op het kantoor van Dazed and Confused
Stilleven Polly Brown
Op het kantoor van Burberry

5. Ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft

'Ik luister erg graag naar podcasts. Het maakt niet welk genre: nieuws, kunst, geschiedenis, humor, filosofie et cetera. Van Kunststof tot de Jort-cast, zullen we maar zeggen. Het fijne van podcasts is dat ik er een kan opzetten wanneer het mij uitkomt; op de fiets, in de auto of tijdens het wandelen. Ideaal voor iedereen die weinig tijd heeft, of niet de hele tijd met een scherm voor zijn of haar gezicht wil zitten.'

De Jortcast
De Jortcast

Komende week zijn talenten en Lampen-winnaars Ersem Erçil & Dyon Kaleuwee (samen Readymade) van 180 Amsterdam curator van #RPOTDFAW.

 

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden
Advertentie