Skaters vernietigen kunstwerk Erik Kessels tijdens BredaPhoto 2020

Must see: Tentoonstelling 'Destroy my face’ stelt cosmetische chirurgie ter discussie.

Skaters vernietigen kunstwerk Erik Kessels tijdens BredaPhoto 2020

Tijdens BredaPhoto 2020 staat Skatepark Pier15 volledig in het teken van ‘Destroy my Face’ van de Nederlandse kunstenaar Erik Kessels (1966). Hij toont op deze skatebaan archetypische gezichten van cosmetische chirurgie. Zeven weken lang is er een wisselwerking met skaters die de mogelijkheid hebben te interveniëren in deze beelden. Zo makkelijk als de gezichten ooit mooi gemaakt zijn, zo gemakkelijk worden ze ook weer vernietigd. De tentoonstelling is te zien van 9 september tot en met 25 oktober.

Grid Destroy my Face, Erik Kessels, 2020
Grid Destroy my Face, Erik Kessels, 2020

Foto's als fast food

We maken meer foto’s dan ooit tevoren. We blijven foto’s schieten totdat we tevreden zijn met het resultaat. Het lijkt alsof we midden in een fotografische renaissance leven. Deze ‘massa fotocultuur’ stelt de waarde van een beeld in de huidige samenleving ter discussie. De samenleving lijkt alleen gericht te zijn op consumptie, of beter gezegd overconsumptie. We consumeren foto’s zoals we fast food consumeren: massaal en we verorberen ze argeloos. En zo als ons voedsel gemaakt is om er perfect uit te zien en de voedingswaarde zelf minimaal is, zo kunnen we de lijn doortrekken naar hoe we onszelf online presenteren. Insta-perfect is de norm geworden in plaats van de uitzondering. Deze individuele online propaganda wordt vaak offline doorgevoerd.

‘In dit kader is cosmetische chirurgie heel gewoon geworden en wordt algemeen geaccepteerd. Maar hierin schuilt ook het gevaar dat er een overvloed aan operaties uitgevoerd wordt die leiden tot misvorming en de persoon veranderen in een monster’, stelt Kessels.

BredaPhoto 2020

Pier15, Skatepark & Resort

Veilingkade 12

Openingstijden: 10.00 uur - 17.00 uur

Gratis toegang

 

Lees ook: Erik Kessels: ‘Ik word schijtziek van het woord samen’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie