Ouders van Nu start campagne voor gelijke rechten in gezinnen met 3 of 4 ouders

‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’, omdat zowel de drie of vier ouders als de kinderen tegen hindernissen aanlopen.

Ouders van Nu start vandaag de campagne ‘Gelijke Ouders, Gelijke Rechten’. Een online handtekeningenactie voor gelijke rechten voor kinderen die worden geboren in een gezin met drie of vier ouders. Volgens de wet mag een kind maar twee ouders hebben. Steeds meer kinderen hebben er echter drie of vier.

Regenbooggezin

Een kind weet niet beter dan dat al die opvoeders zijn ouders zijn, maar wettelijk loopt zo’n zogeheten regenbooggezin, zowel ouders als kinderen, tegen hindernissen aan. Of het nu gaat om het bezoeken van een ouderavond, het openen van een spaarrekening voor het kind of toestemming geven voor een doktersbehandeling: de derde of vierde ouder is officieel niet bevoegd. Ook heeft zo’n vader of moeder bijvoorbeeld geen recht op ouderschaps- of zorgverlof en loopt het kind allerlei financiële voordelen mis.

Allemaal papa’s en mama’s

Neem het meeroudergezin van Steven, Frank, Marianne en Gabriella met hun zoon Quinten van één jaar. Hun zoontje is even vaak bij de vaders als bij de moeders. ‘Hij ziet ons allemaal als zijn papa’s en mama’s, noemt ons ook zo’, zegt Steven deze maand in Ouders van Nu. Maar volgens de wet zijn alleen Gabriella en Steven de ouders.

Pijnpunt

Patricia van den Broek, hoofdredacteur Ouders van Nu a.i.: ‘Ouders van Nu is er voor alle ouders en alle soorten gezinnen. Het feit dat regenbooggezinnen van de overheid zo weinig erkenning krijgen, vinden wij achterhaald. Dat gebrek aan erkenning is misschien wel het belangrijkste pijnpunt. Vooral vanuit het perspectief van de kinderen. Volgens hen zijn alle ouders hun papa’s en mama’s.’

COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst steunen de .

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie