Gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort verboden, waarschuwt toezichthouder

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft zijn technische handleiding een update gegeven naar aanleiding van een uitspraak in Oostenrijk.

Websites die gebruikmaken van Google Analytics, moeten opletten. Het gebruik van de analysesoftware wordt mogelijk snel verboden, waarschuwt de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP doet deze waarschuwing naar aanleiding van de uitspraak van de Oostenrijkse privacytoezichthouder, die oordeelt dat Google Analytics de Europese privacywet AVG schendt. Privacyorganisatie Noyb diende de klacht in Oostenrijk in en is tevreden met de uitspraak. 

Google Analytics-handleiding geüpdatet

De AP heeft zijn handleiding voor het privacyvriendelijk instellen van Google Analytics op 13 januari een update gegeven. Ook de websitepagina rondom Google Analytics is geüpdatet. De toezichthouder waarschuwt dat het gebruik van Google Analytics mogelijk binnenkort verboden wordt omdat de software volgens de Oostenrijkse toezichthouder onnodig informatie naar de Verenigde Staten stuurt, wat in strijd is met de AVG. 

De AP doet op dit moment onderzoek naar twee klachten rondom Google Analytics in Nederland en stelt dit onderzoek 'begin' 2022 af te ronden. De uitspraak bepaalt of Nederlandse websites Google Analytics mogen blijven gebruiken. Als de AP tot hetzelfde oordeel komt als de Oostenrijkse toezichthouder, moeten Nederlandse websites op korte termijn Google Analytics verruilen voor andere analysesoftware. Als ze dat niet doen, riskeren ze een boete. 

Alternatieven voor Google Analytics

Er zijn veel alternatieven voor Google Analytics die privacyvriendelijker zijn. Deze analyseprogramma's sturen geen gegevens naar de Verenigde Staten maar slaan alle data in Europa op, conform de AVG-wet. Sommige alternatieve analyseprogramma's gebruiken cookies (waardoor een cookie-melding op de website getoond moet worden), andere niet (waardoor geen melding nodig is). 

Voorbeelden van alternatieven voor Google Analytics zijn Plausible (betaald), Microanalytics (gratis en betaald), Beampie (gratis en betaald) en Matomo (gratis en betaald). 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie