Onderzoek plaatst een bom onder Google's videoreclamestrategie, Google ontkent de claims

Een Amerikaans onderzoek, uitgebreid beschreven door een krant, claimt dat Google adverteerders massaal benadeelt. Maar wel laat betalen.

Dimarik 16 123rf

Google zou adverteerders massaal benadelen door eigen standaarden rondom de plaatsing van videoreclames stelselmatig te negeren. Volgens Google spelen YouTube-videoreclames via zijn Google Video Partners-programma alleen met geluid af op 'hoge kwaliteit' websites, en voordat de video van de website zelf start. Dat klopt niet, meldt onderzoeksbureau Adalytics, een bedrijf dat merken helpt te analyseren waar hun ingekochte videoreclames online afspelen.

Adalytics stelt op basis van eigen onderzoek dat Google de ingekochte videoreclames vaak afspeelt op dubieuze websites, zonder geluid en in een klein venster. Het gaat in tachtig procent van de gevallen mis, aldus de analysefirma. Adverteerders betalen wel voor de afgespeelde video-advertenties. Google ontkent de claims.

Reclame-inkopers willen geld terug

Het onderzoek van Adalytics is gebaseerd op campagnes van meer dan 1100 merken die tussen 2020 en 2023 samen miljarden reclame-impressies genoteerd hebben. De firma heeft zijn onderzoek gedeeld met The Wall Street Journal, de Amerikaanse zakenkrant die steekproefwijs claims onderzocht heeft en ook invalide reclame-uitingen tegenkwam. De krant durft de schaal van het door Adalytics geclaimde probleem niet bevestigen, maar zegt dat - niet met naam genoemde - digitale reclame-inkopers en ontwikkelaars voor het onderzoek van de firma instaan. Sommige reclame-inkopers zeggen tegen de krant dat zij hun geld terug willen. Joshua Lowcock, global chief media officer bij advertentiebureau UM Worldwide, geeft bijvoorbeeld aan: 'Dit is een onaanvaardbare schending van vertrouwen door YouTube. Google moet dit oplossen en klanten volledig terugbetalen voor fraude en vertoningen die niet voldeden aan het eigen beleid van Google.'

Adalytics noemt American Express, Samsung, Macy's, Disney+ en Johnson & Johnson als enkele van de gedupeerde merken. Hoeveel geld er totaal anders gespendeerd is dan de merken voor ogen hadden, is onduidelijk. Google ontkent de claims van Adalytics met klem. Een woordvoerder van Google zegt dat het rapport 'veel claims doet die niet kloppen en niet reflecteren hoe wij adverteerders veilig houden. 'Als onderdeel van onze inspanningen op het gebied van merkveiligheid verwijderen we regelmatig advertenties van partnersites die ons beleid schenden en nemen we passende maatregelen zodra het volledige rapport met ons is gedeeld.'

Geïnteresseerden kunnen bij The Wall Street Journal het volledige, uitgebreide artikel lezen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie