Live: WhatsApp beperkt het doorsturen van berichten

De coronacrisis slaat hard toe. Adformatie houdt je op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor marketing, communicatie en media.

WhatsApp beperkt doorsturen van berichten
WhatsApp

 

 

Dit liveblog is afgesloten. Volg de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons nieuwe liveblog.

17:35 WeTransfer doneert 500 miljoen advertentie-impressies aan creatieve sector

WeTransfer zet zijn netwerk in om een deel van de negatieve effecten van de coronacrisis op de creatieve sector tegen te gaan. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om de sector te steunen middel de button 'Support the artist'. 

WeTransfer - Support the artist
WeTransfer - Support the artist
17:00 'Weer faalt Elon Musk in het redden van de wereld'

Elon Musk probeert coronapatiënten te redden door gratis beademingsapparatuur te leveren aan IC-afdelingen van ziekenhuizen in de VS. Klein detail: die apparaten zijn niet geschikt voor beademing op de Intensive Care, maar voor mensen met slaapapneu. Erwin Wijman schreef er een column over.

16:35 Facebook zegt meer data aan gezondheidsexperts te leveren

Facebook wil meer data aanleveren aan experts in de gezondheidszorg om in kaart te brengen hoe het coronavirus zich verspreidt. Dat heeft Mark Zuckerberg maandagavond bekendgemaakt.

De bedoeling is dat Amerikanen in hun nieuwsoverzicht een korte vragenlijst vragenlijst te zien krijgen waarop ze kunnen invullen wat voor symptomen ze hebben. De lijst is samengesteld door onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh.
 

16:10 JCDecaux steunt Rode Kruis met veiling voor adverteerders

JCDecaux organiseert een eenmalige veiling. Adverteerders krijgen de mogelijkheid te bieden op twee nationale netwerken. De opbrengst van de veiling gaat, na aftrek van enkel de affichagekosten, naar het Rode Kruis.

Volgens de aanbieder van buitenreclame betreft het een analoog nationaal abrinetwerk van maar 2.000 vakken met een cataloguswaarde van €150.000,- en een digitaal Mupi-netwerk Metropole in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met een cataloguswaarde van €75.000,-.

Bieden op de twee kavels kan vanaf €10.000,-

15:30 Airbnb ontvangt investering van 1 miljard dollar

Airbnb heeft twee nieuwe investeerders, Silver Lake en Sixth Street Partners. Samen zullen zij 1 miljard dollar in het woningverhuurplatform steken. Hiervan wordt volgens Airbnb vijf miljoen gereserveerd voor de zogenaamde hosts om hen ook enigszins te ontlasten.

Airbnb heeft het door de wereldwijde coronacrisis moeilijk, toch zien de twee investeerders nog voldoende potentie in het bedrijf. De planning van het bedrijf was ook om dit jaar naar de beurs te gaan in New York. Volgens ingewijden zijn die plannen op de lange baan geschoven.

15:05 WhatsApp beperkt doorsturen van berichten

Om de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus in te dammen, heeft WhatsApp het doorsturen van berichten aan banden gelegd. WhatsApp maakte bekend in zijn blog dat vanaf vandaag berichten met het stempel ‘veel doorgestuurd’ nog maar naar één persoon kunnen worden verstuurd.
 

14:50 Credo voor Paasinkopen: ‘Kom een paar dagen eerder en kom alleen.’ 

Supermarkten roepen klanten om op de paasboodschappen te spreiden over de week om piekdrukte in het paasweekend te voorkomen. De paasdagen zorgen traditioneel voor extra drukte in de supermarkt.

Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) geeft aan dat de supermarkten te spreken zijn over hoe de regels worden opgevolgd, het enige dat nog beter zou kunnen is dat klanten alleen moeten komen. We doen daarom nogmaals de dringende oproep: ‘Kom alleen. Dan heeft iedereen in de winkel meer ruimte.’

14:20 Landelijke Paascampagne om Alzheimerpatiënten niet te vergeten

Coronacrisis leidt ertoe dat veel patiënten niet bezocht kunnen worden. Alzheimer Nederland lanceert een landelijke Paascampagne om de patiënten een hart onder de riem te steken.  

13:30 Met deze puzzel kan iedereen helpen een coronavaccin te vinden

De online puzzel AnalysisMode moet wetenschappers helpen in de jacht op een coronavaccin. Duizenden wetenschappers wereldwijd zetten alles op alles om een vaccin te vinden tegen COVID-19. De online puzzel AnalysisMode is er nu om onderzoekers te helpen in de zoektocht naar een vaccin. 

11:43 Alexander Klöpping: ‘Er is nog nooit zoveel in Blendle gelezen als nu’

De mogelijkheid om per artikel te betalen is vanaf vandaag terug bij Blendle voor gebruikers met een Premium-abonnement. Volgens Blendle-baas Alexander Klöpping is de coronacrisis de aanleiding om de mogelijkheid losse artikelen te kopen weer terug te brengen voor de nu ruim 60.000 abonnees. Hier vertelt hij er meer over.

Alexander Klöpping
Alexander Klöpping Blendle
10:45 Audi stelt periodiek virtual backgrounds beschikbaar

Het automerk hoopt door de achtergronden vrij te geven gratis publiciteit te genereren. Met de beschikbaar gestelde afbeeldingen wil Audi meeliften op de door COVID-19 ontstane Zoomcultuur. Audi vertelt in een verklaring: 'Op deze manier willen we de fans toch nog het gevoel geven de ‘thrill’ van the weg te ervaren terwijl er gewerkt wordt vanuit huis.’ Volgens Audi worden elke week nieuwe afbeeldingen gedeeld op de social kanalen van de Duitse autobouwer.

Virtual background voor Zoom
Virtual background voor Zoom, van Audi
9:35 Google geeft voor 340 miljoen aan advertentieruimte aan MKB

Google heeft bekendgemaakt 800 miljoen dollar beschikbaar te stellen om het midden- en kleinbedrijf te steunen. 340 miljoen hiervan is gereserveerd voor gratis advertentieruimte.

8:08 Hooghoudt houdt hoop

Veel merken deden al ‘iets’ met hun logo naar aanleiding van de coronapandemie. Meestal om te spelen met het thema ‘houd afstand’. Het Groningse jenevermerk Hooghoudt doet het iets anders.

7:48 Dam tot Damloop worstelt met timing en inhoud van promotie

‘Als organisatie snappen wij dat mensen in deze tijd met hun hoofd bij andere dingen zitten. Daarom is het voor ons ook een beetje zoeken naar de juiste timing en boodschap van onze promotie.’ Dat zegt Ron van der Jagt, directeur van Dam tot Damloop (voorheen voorzitter Logeion). Van der Jagt: ‘We kunnen bedrijven wel heel enthousiast gaan benaderen om met teams van medewerkers deel te nemen, maar dat is nu misschien toch wat minder gepast.’

De organisatie is overigens wel tevreden over het aantal deelnemers dat zich maandag bij de opening van de inschrijving heeft aangemeld. Het evenement staat gepland voor 19 en 20 september.

7:40 Verkopen Kraft Heinz door het dak heen door hamsterwoede

Kraft Heinz, in Nederland bekend van merken als Honig, Venz, Wijko en - natuurlijk - Heinz, voert de verkopen in het eerste kwartaal op te midden van de coronagekte. Er is waarschijnlijk sprake van een omzetplus van 6 procent, stelt het bedrijf in de laatste prognose. Eerder ging Kraft Heinz nog uit van een lichte krimp van de verkopen in de eerste drie maanden van dit jaar. Het Amerikaanse bedrijf denkt flink te profiteren van het massale gehamster vanwege de coranapandemie.

Heinz Ketchup
Heinz Ketchup 123rf
07:09 Lessen uit China bij herstel na corona: alles draait om snelheid

Snelheid is key bij het bestrijden van Covid-19 zelf, maar ook bij herstel van de schade die bedrijven oplopen door de pandemie. Chinese consumenten hebben nieuw gedrag ontwikkeld tijdens de crisis. Daar kunnen bedrijven van profiteren, zegt Dennis Potgraven.

6:56 Kabinet trekt €12 mrd uit als extra garantie voor ondernemers

Door kredietverzekeraars te ondersteunen moet het geld weer gaan rollen bij verzekeraars, banken en het mkb. Zonder garantstelling dreigen veel bedrijven failliet te gaan.

6:11 Duitse experts verwachten megakortingen op auto's, tot 50 procent

De Duitse automarkt kromp in maart 2020 met bijna 38 procent door de coronacrisis. Autodealers en leasemaatschappijen in Duitsland zijn bijna allemaal gesloten Deskundigen verwachten volgens het AD 'slimme aanbiedingen' zoals een auto-abonnement, en hoge kortingen tot wel 50 procent.

6:01 Air France-KLM heeft staatssteun nodig

 Air France-KLM heeft 6 miljard euro in kas, maar heeft vanwege de coronacrisis snel staatssteun van de Franse en Nederlandse regeringen nodig om de vloot in de lucht te kunnen houden. Dat heeft Air France-baas Anne Rigail tegen de Franse krant Le Figaro gezegd. (ANP)

Hieronder ons liveblog van maandag

17:50 Apple komt met transparant gezichtsmasker

Apple heeft een transparant gezichtsmasker geproduceerd dat gezondheidsmedewerkers moet beschermen tegen het coronavirus. CEO Tim Cook zegt dat de eerste miljoen maskers tegen het einde van deze week verscheept worden. Het masker is plat en eenvoudig in elkaar te zetten. 

16:02 'Amsterdam, hou vol!'

Sinds afgelopen weekeinde rijden twee 'ledwagens' van de gemeente Amsterdam met steunbetuigingen langs ziekenhuizen en verpleegtehuizen. 'Steek ouderen in verpleegtehuizen, de verpleegkundigen op de IC en de vakkenvullers van de supermarkt een hart onder de riem', roept de gemeente op. Meedoen? Post je bericht op Twitter of Instagram met de hashtag #amsterdamhouvol. De stroom van steunbetuigingen is ook te volgen op Amsterdam.nl/houvol.

Gemeente Amsterdam
15:18 Vrees voor faillisementgolf techbedrijven

Durfinvesteerders vrezen voor massale faillissementen onder de jonge techbedrijven. Ook voorzien ze op korte termijn ruim 53.000 ontslagen. Ze doen een oproep aan het kabinet voor steun aan deze zogeheten start-ups en scale-ups, die momenteel buiten de criteria voor noodhulp vallen. Dat meldt het FD.

15:02 Zeeman: Helden op sokken blijven thuis

Zeeman heeft een nieuwe campagne en richt zich tot alle thuisblijvers. 'Wie alleen naar buiten gaat als het moet, om boodschappen te halen, of omdat thuiswerken niet kan, is een held. We doen het voor elkaar. Dus doe je schoenen uit. Hou vol. Iedereen een held op sokken.' De campagne werd gemaakt werd in samenwerking met Persuade. Alle beelden zijn afkomstig uit eerdere campagnes. 

14:11 Medewerkers over Zoom-ontslag: 'Het leek Black Mirror wel'

Hoewel veel werknemers tijdens de huidige coronacrisis slecht nieuws over hun baan krijgen, heeft een Amerikaanse start-up het wel heel bont gemaakt. Tijdens een webinar via Zoom kregen 400 medewerkers van Bird, een bedrijf dat wereldwijd elektronische steps verhuurt, in twee minuten tijd te horen dat ze hun baan kwijt waren. 

12:57 VrijMiBo in VR-kantoor

Medewerkers van het creatieve bureau Achtung misten het contact met collega's zo erg dat ze besloten hun kantoor na te bouwen in Virtual Reality. Afgelopen vrijdag was de eerste virtuele vrijmibo een feit. Zeventig medewerkers waren aanwezig, ieder met hun eigen avatar. Het bedrijf hoopt dat  initiatief veel goeds doet voor de teamspirit.

11:50 Catwalk G-Star in de woonkamer

G-Star heeft een 'Stay-At-Home Catwalk' uitgezonden via Instagram. G-Star had voor de show 25 influencers uit 10 landen gevraagd om hun ‘walk’ zelf te filmen in het kader van social distancing. De show werd opgenomen in de gangen, keukens en woonkamers van de catwalk-modellen en is inmiddels al ruim 30.000 keer bekeken. 

8:06 Noodloket voor bedrijven open

Werkgevers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis kunnen vanaf  9:00 uur terecht bij het noodloket van het UWV voor een vergoeding van de loonkosten. Ze kunnen die tot 90 procent vergoed te krijgen, afhankelijk van het omzetverlies. De regeling kangebruikt worden voor zowel vast personeel als flexwerkers.

7:11 Kredietverzekeraars verlagen massaal limieten van detailhandel

Ondernemers in de detailhandel zien hun kaspositie razendsnel verslechteren. De drie grootste kredietverzekeraars van Nederland beëindigen of verlagen massaal hun kredietlimieten vanwege de corona-uitbraak en wijzen bijna alle nieuwe aanvragen af. Dat blijkt uit een rondgang van het FD. Zonder deze garanties verliezen ondernemers de steun van banken en andere financiële partners en stokt de toelevering (ANP)

7:30 Overheid pakt mensen met schulden minder hard aan

De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan in deze coronacrisis, meldt het AD. Wie financieel is getroffen, kan uitstel van betaling krijgen. Deurwaarders zijn gevraagd terughoudend om te gaan met beslagleggingen.

7:00 Nieuw ezine Adformatie Connects gelanceerd

Adformatie heeft het wekelijkse Adformatie Connects ezine gelanceerd met belangrijke verhalen van de afgelopen week. Adformatie past tijdens de coronacrisis zijn content aan op veranderende nieuws- en informatiebehoefte. Dat gebeurt onder meer met deze liveblog, een wekelijkse live talkshow, video-interviews met experts en correspondenten. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie