Waarom bestaat er geen Rotterdamse reclamecultuur?

Loop door Rotterdam en alle inspiratie-sluizen gaan open. Maar een bekend bureau zul je er niet vinden.

Als freelancer heb je wel eens een dagje vrij. Soms zelfs meer dagen. Heerlijk. Het geeft je de kans om frisse inspiratie op te doen. Nieuwe kunst te ontdekken. Opkomende subculturen te observeren. Rarigheid op straat te zien. Wat jou weer een ’oooooh’ gevoel geeft en op gekke ideeën brengt. 

De laatste tijd ga ik dan graag naar Rotterdam. Want ja, Roffa Rules.

Waar Amsterdam binnen de ring stilletjes dichtslibt met rolkoffers, AirBnB-bewoners, expats, provincialen en andere dagjesmensen, bouwt Rotterdam aan een metropool van megalomane, museale grootsheid. Sidderend van spannende architectuur en cultureel vuur. Een stad waar je kippenvel pas verdwijnt als je er weer uit rijdt. 

Rotterdam beleef je in een permanente staat van euforie: de torens, het CS, de kades, de schepen, de bruggen, de musea, de straten, de culturele mix, de nieuwe Kuip aan de Maas. Alles is groots en gebouwd op ideeën die onvermijdelijk tot veel meer groots gaan leiden. Grote kansen voor de creatieve industrie, zou je zeggen.

Ik kan het mis hebben, maar ik zie geen bekend bureau in Rotterdam. Behalve de Willem de Kooning Academie. Maar zodra je daar klaar bent, pak je als creatieve ketelbink de boot naar Mokum.

Reclameprijzen worden gewonnen door Amsterdamse bureaus die uitgereikt worden tijdens Amsterdamse evenementen, waarover lang wordt nageborreld op Amsterdamse feestjes. De business zit duidelijk hier. Daar is niks mee. Voor mij zelfs handig, want op fietsafstand. Maar het is raar.

Ligt het aan de aard van de Rotterdammert? Zijn het geen reclamemakerts? Story tellerts? Ik bedoel, de archetypische Rotterdammer poetst dingen niet graag op. Het is zoals het is en dat moet goed genoeg zijn. Geen praatjes. Geen mooimakerij. Die nuchterheid met nasale klank botst totaal met ons werk. 

Maar toch… waar blijft het Rotterdamse bureau dat het de Houthavens, Schinkel en grachtengordel bureaus lastig gaat maken? Dat werk de wereld in ramt dat net zo monumentaal is als de stad waar het vandaan komt? De tijd is er meer dan ooit rijp voor. Of heb ik het mis? Rotterdam geeft z’n geheimen niet zomaar prijs. Het spannendste gebeurt natuurlijk ondergronds,

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie