Amazon vergroot Nederlands team Prime Video-streamingsdienst

De Nederlandse catalogus van Amazon Prime Video moet meer (eigen) content krijgen. Amazon heeft hier twee Nederlanders voor aangenomen.

Amazon investeert steeds meer geld en menskracht in Nederlandse content voor Amazon Prime Video. Het heeft daarvoor Kaja Wolffers en Jacomien Nijhof aan zijn team toegevoegd.

Kaja Wolffers heeft de leiding gekregen over de contentacquisitie in de Benelux. In die rol is hij verantwoordelijk voor de selectie van documentaires, series en films voor Nederlandstalige kijkers en voor het afsluiten van contentlicenties. Wolffers werkte eerder als regisseur van onder meer de film Costa!, was creatief directeur bij jeugdzender Nickelodeon en was een van de producers van de film All You Need Is Love. 

Jacomien Nijhof is aangesteld als hoofd van het groeiende team dat de zogeheten Prime Originals selecteert en maakt voor Amazon. Deze Originals worden door Amazon gefinancierd en zijn exclusief via Prime Video te bekijken. Nijhof werkte meer dan 20 jaar voor de EO, onder meer als hoofd Fictie en hoofdredacteur 'Content Innovation unscripted'.

Abonneebestand is geheim

Prime Video maakt onderdeel uit van het Prime-abonnement, dat ook gratis en snelle verzending bij het bestellen van producten via de Amazon-webwinkel biedt. 

Hoeveel Nederlanders zijn geabonneerd op Amazon Prime Video is onduidelijk. Amazon geeft alleen wereldwijde cijfers. Daaruit bleek onlangs dat ruim 200 miljoen mensen een betaald Prime-abonnement hebben. Zo'n 175 miljoen van hen zouden volgens Amazon regelmatig gebruikmaken van Prime Video.

Marketingonderzoeksbureau THX schatte in mei 2020 dat Amazon Prime Video tussen de 500 duizend en 1 miljoen Nederlandse abonnees heeft. Een grove schatting die anderhalf jaar later vermoedelijk niet meer klopt. Netflix zou in Nederland ruim 3,5 miljoen abonnees hebben, gevolgd door Videoland en Disney+ (allebei zo'n 1 miljoen) en NPO Plus (zo'n 500 duizend). 

Amazon koopt MGM voor meer content

De toenemende investeringen in de Nederlandse tak van Prime Video liggen in lijn met die in andere landen. Amazon doet veel moeite om abonnees te behouden en aan te trekken.

Nieuwe en exclusieve content speelt daar een belangrijke rol in. Amazon maakte in mei bekend 8,45 miljard dollar neer te leggen om film- en televisiestudio MGM over te nemen, volgens The New York Times zo'n veertig procent meer dan concurrenten als Apple het bedrijf waard vinden.

MGM heeft meer dan 4000 films en 17000 tv-shows in zijn portfolio, waaronder succesvolle titels als de James Bond-serie. Als de deal goedkeuring krijgt van de Amerikaanse overheid voegt Amazon die titels toe aan zijn Prime Video-bibliotheek. 

Voor Amazon is de overname van MGM zijn op één na grootste deal ooit, na het inlijven van supermarktketen Whole Foods voor bijna 14 miljard dollar. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie