Beveiligingsexperts: 'Verwijder TikTok onmiddellijk'

Privacy gebruikers in het geding door massale dataverzameling, blijkt uit onderzoek.

Verwijder de TikTok-app onmiddellijk van je telefoon. Die oproep doen beveiligingsexperts na analyse van de app van het Chinese bedrijf ByteDance. De privacy van gebruikers is dusdanig in het geding, dat gebruik van de app per direct wordt afgeraden.

Onderzoek van een Duitse dataprotectiewebsite toont aan dat TikTok onder meer browsertrackers installeert die activiteiten van gebruikers op internet volgen. Gebruikers krijgen daardoor "een uniek ID". Op die manier kan TikTok gericht data koppelen aan gebruikersprofielen. ByteDance zegt in een reactie dat deze trackers bestaan om "kwaadaardig browsergedrag" te herkennen en te voorkomen.

'TikTok is malware gericht op kinderen'

Door middel van reverse-engineering hebben appbouwers achterhaald op welke schaal en wijze TikTok data verzamelt over gebruikers. Bij nadere inspectie van de privacyvoorwaarden, valt volgens dit rapport van VPNGids te concluderen dat het bedrijf achter de app in principe alle gebruikersdata kan overhandigen aan zowel commerciële partijen als overheden, zoals de Chinese. Waar de verzamelde informatie daarna precies beland, blijft overigens onduidelijk. Het privacybeleid van de app houdt het zelf op onduidelijke verklaringen als "het verbeteren van de gebruikerservaring".

Hackersgroepering Anonymous heeft ook uitgehaald naar TikTok. 'Laat je vrienden en familie het niet gebruiken. Verwijder TikTok nu. Als je iemand kent die het gebruikt, leg hen dan uit dat TikTok in essentie malware is die wordt beheerd door de Chinese regering als onderdeel van een massale spionage-operatie.'

Naast de massale dataverzameling en inmenging van de Chinese regering, kent TikTok nog andere substantiële risico's. De app is ongekend populair onder kinderen, maar wordt gekenmerkt door oplichting, identiteitsdiefstal, online pesterijen, grooming en seksuele uitbuiting. De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel onderzoek naar de privacy van jonge TikTok-gebruikers. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten worden gepubliceerd.

VS overweegt verbod

Intussen heeft ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, gezegd dat hij "zeker overweegt" om Chinese socialemedia-apps waaronder TikTok te verbieden. Hij suggereerde in een vraaggesprek met nieuwszender Fox News dat de apps informatie doorsluizen naar de Chinese overheid. TikTok ontkent dat.

Pompeo zei dat Amerikanen voorzichtig moeten zijn met het gebruik van TikTok, waarmee gebruikers korte video's kunnen maken. Op de vraag of hij de app zou aanraden, antwoordde Pompeo: 'Alleen als je wil dat je privégegevens in de handen van de Chinese communistische partij vallen'. 

Sinds december 2019 is het gebruik van TikTok overigens al verboden onder Amerikaanse militairen, omdat de app een 'cyber threat' zou zijn. 

Desondanks is de populariteit van TikTok immens. Alleen al in de VS zullen er eind van dit jaar 45,4 miljoen TikTok-gebruikers zijn. Wereldwijd ligt de schatting zelfs op 800 miljoen TikTokkers aan het einde van dit jaar. De verwachting is dat het aantal gebruikers ook de komende jaren blijft toenemen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie