'China niet akkoord met huidige TikTok-deal'

Volgens de Chinese krant Global Times brengt de huidige verdeling de nationale veiligheid, belangen en waardigheid in gevaar.

China zal het huidige plan voor de verdeling van Chinese en Amerikaanse belangen in TikTok Global niet goedkeuren. Volgens hoofdredacteur Hu Xijin van de Chinese krant Global Times brengt de huidige verdeling de nationale veiligheid, belangen en waardigheid van China in gevaar.

TikTok Global, waarin de internationale activiteiten van de populaire video-app TikTok zijn ondergebracht, is een dochteronderneming van ByteDance. Dat Chinese technologiebedrijf krijgt naar eigen zeggen 80 procent van de aandelen van TikTok Global in handen. President Donald Trump maakte bekend in principe akkoord te zijn met verschillende transacties rond TikTok.

Daarbij krijgt softwarebedrijf Oracle 12,5 procent en supermarktconcern Walmart 7,5 procent van het nieuw op te richten TikTok Global in handen. Dat is concreet een minderheidsbelang, maar Washington weegt naar verluidt mee dat Amerikaanse investeerders bij elkaar opgeteld al 40 procent van ByteDance zelf bezitten. Volgens die redenering is TikTok Global, direct of indirect, voor 53 procent in Amerikaanse handen.

De Chinese overheid heeft een streep gezet door deze overeenkomst, volgens Global Times. De krant is doorgaans goed geïnformeerd als het om de Chinese overheid gaat. Het medium is gelieerd aan het Volksdagblad, wat op zijn beurt de officiële spreekbuis is van de Communistische Partij in het Aziatische land.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie