Premium

Ivo Roefs (DDA): 'De kans bestaat dat Nederland de app niet zal omarmen'

ADFORMATIE CONNECTS DAILY De overheid gaat nu zelf met een app aan de slag. Hoe verstandig is dat? En is er wel genoeg draagvlak?

In deze aflevering van Adformatie Connects Daily spreken we drie digitale experts over de geplaagde corona-app van de overheid: Jacqueline de Gruyter, oprichter van het Appril-festival, app-bouwer en ceo bij Egeniq Ivo Jansch en Ivo Roefs, voorzitter van de Dutch Digital Agencies. De drie praten over de appathon van afgelopen weekeinde, de keuze van de overheid om nu zelf met een app te komen en geven antwoord op de vraag: moeten we dat überhaupt wel willen, zo'n app?

Hoewel uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders bereid is de app te gaan gebruiken, gaat de Nederlandse bevolking de app niet omarmen, denkt Roefs. Jansch: 'Er is een heel groot verschil tussen wat mensen zeggen wat ze gaan doen en wat ze daadwerkelijk doen.'

'Wat is het businessmodel van onze gezondheid?'

De Gruyter noemt het onverstandig dat de overheid geen pottenkijkers wil. 'De appathon was juist zo transparant.' Bij app-bouwen gaat het vaak over businessmodellen, zegt De Gruyter. 'Maar wat is het businessmodel van onze gezondheid?'

Jansch pleit vooral voor een app zonder teveel fratsen. 'Simpele oplossingen zijn makkelijk te toetsen, ook op privacy-vriendelijkheid. We hebben geen tijd voor dit hele proces.' Maar of de overheid daartoe in staat zal zijn? 'Met een beetje hulp kan er heel veel.' 

Roefs vindt dat het in deze discussie véél meer moet gaan over de vraag waarom we die app wel zouden moeten willen. 'Dit is een uniek probleem, dat we door een andere bril zouden moeten bekijken', herhaalde Roefs de strekking van zijn blog op Adformatie.

Adformatie Connects Daily is een dagelijks online videopanel waarin we met specialisten inzoomen op een onderwerp dat te maken heeft met het coronavirus.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie