Facebook en Instagram hoeven Trump niet terug te laten keren

De Amerikaanse oud-president Donald Trump keert nog niet terug op Facebook en Instagram.

Het ’gerechtshof’ van de beide sociale media zeggen dat de blokkade die Trump werd opgelegd, terecht was. 

Facebook en Instagram hoeven oud-president Trump niet terug te laten keren. Het Oversight Board kwam om 15.00 uur Nederlandse tijd tot dat besluit.

De beide platforms hadden Trump in januari geblokkeerd nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd, en dat was op zich terecht, bepaalde het Oversight Board. Meer dan 9000 mensen en organisaties hadden in de afgelopen weken hun standpunten gedeeld met het Facebook-hof.  

Tik op vingers

Het Board is een soort 'gerechtshof' van Facebook en dochter Instagram en moet controleren of de beide platforms zich goed aan hun eigen regels houden. Facebook kreeg wel een tik op de vingers. Trump werd "voor onbepaalde tijd" geblokkeerd, en de Oversight Board wil dat Facebook daar binnen zes maanden opnieuw naar kijkt. Die straf is voor het 'Facebook-hof' namelijk te willekeurig.

Advertentie
advertisement

Toen Trump werd geblokkeerd had hij 35 miljoen volgers op Facebook en 24 miljoen op Instagram.

Facebook heeft het Oversight Board vorig jaar in het leven geroepen. Het is zo opgezet dat het losstaat van Facebook zelf. De leden moeten als een soort rechtbank beoordelen of Facebook zijn eigen regels goed heeft toegepast.

Bindend

De raad telt ongeveer twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman. De uitspraken zijn bindend. Het Oversight Board besloot eerder dat Facebook terecht een Nederlands filmpje met Zwarte Pieten had verwijderd. In andere zaken werd Facebook teruggefloten.

(ANP/Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Advertentie