FreeFortnite-campagne weet rechter nog niet te overtuigen

Epic Games is tot dusver de grote verliezer in een rechtszaak tegen Apple en moet miljoenen betalen. Hoger beroep volgt.

De gameontwikkelaar Epic Games heeft dit weekend een hoger beroep ingediend in een rechtszaak tegen techreus Apple. Vrijdag deed de Amerikaanse rechter uitspraak en kreeg Apple op de meeste punten gelijk. De rechtszaak draait met name om de vraag of Apple met zijn digitale App Store-winkel een monopolie heeft op het aanbieden van apps en games op smartphones. Epic Games pleitte van wel, maar de rechter gaat daar niet in mee. 

Rechtszaak om dominantie App Store

De uitspraak is een tegenvaller voor Epic Games, dat vooral bekend is als de ontwikkelaar van de populaire game Fortnite. Apple verwijderde Fortnite in augustus 2020 uit de App Store omdat de iPhonemaker vond dat Fortnite de ontwikkelaarsregels schond door een eigen betaalsysteem te introduceren. Epic deed dat uit protest tegen de verplichting om Apple's betaalsysteem te gebruiken, wat Apple dertig procent commissie oplevert.

De gameontwikkelaar spande de rechtszaak aan tegen Apple om het bedrijf te dwingen een eigen betaalsysteem toe te staan. Tot dusver zonder succes, vandaar het hoger beroep. 

Grote #FreeFortnite-campagne nog geen succes

Voorafgaand aan de rechtszaak hield Epic Games een grote publiekscampagne met de slogan #FreeFortnite. De tientallen miljoenen Fortnite-spelers wereldwijd kregen video's te zien waarin Epic Games betoogde dat Apple misbruik maakt van zijn rol als uitbater van de App Store door te hoge commissie te rekenen. Ook verspreidde Epic Games video's op sociale media en hield het een speciaal gametoernooi dat in het teken stond van 'vrijheid voor Fortnite-spelers.' De gameontwikkelaar beloofde gamers met name meer spelpunten als ze konden betalen via Epic Games' eigen betaalsysteem. 

Hoewel de #FreeFortnite-campagne veel mensen bereikte, weet Epic de rechter er nog niet mee te overtuigen. Niet alleen geeft de rechter Apple gelijk rondom zijn commissiesysteem, ook hoeft Apple het ontwikkelaarsaccount van Epic Games niet te herstellen als de gameontwikkelaar zich niet aan de voorwaarden van de App Store wil houden. Zonder ontwikkelaarsaccount kan Epic Games geen games aanbieden en dus keert Fortnite vooralsnog niet terug in de App Store. Op Apple-apparaten waar de game op geïnstalleerd is, kan Epic Games geen noemenswaardige updates uitbrengen. 

Epic Games moet miljoenen betalen

De rechter gaf Apple ook gelijk op het punt dat Epic Games de ontwikkelaarsvoorwaarden van de App Store heeft geschonden door een eigen betaalsysteem in Fortnite te ontwikkelen. Epic Games verdiende ruim 12 miljoen dollar via zijn eigen betaalsysteem voordat Apple de game uit de appwinkel verwijderde. Van de rechter moet Epic Games ruim 3 miljoen dollar aan Apple betalen, inkomsten die Apple normaliter had ontvangen via zijn commissiesysteem. 

Epic Games kreeg wel gelijk op het punt dat Apple ontwikkelaars moet toestaan een eigen 'betaalknop' in hun apps te introduceren. Via die knop kunnen appgebruikers betalingen doen die de ontwikkelaar honderd procent van de omzet opleveren, zonder commissie aan Apple. De exacte definitie van zo'n betaalknop - waar Apple fel op tegen is - is echter nog onduidelijk. Techsite The Verge verwacht dat appontwikkelaars daarom gaan experimenteren met betaalknoppen om te kijken wat Apple wel en niet toestaat, en eventuele blokkades gaan aanvechten bij de rechter.

Epic Games strijdt ook tegen Google

Overigens is Epic Games ook in een rechtszaak verwikkeld met Google omdat het tegen de commissie is die Google rekent via zijn Play Store-appwinkel. De Play Store is de appwinkel op Android-smartphones en -tablets. Fortnite staat niet in de Play Store maar is wel via de Fortnite-website te installeren en te gebruiken op Android-toestellen. 

Lees ook: Fortnite-ontwikkelaar basht Apple met 1984-parodie

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie