Premium

Grootste Nederlandse YouTuber ziet AI-kloon floppen, dus gaat hij zelf weer video's opnemen

Jordi van den Bussche aka Kwebbelkop zei in augustus 'als influencer met pensioen' te gaan, maar komt daar binnen vier maanden op terug.

De virtuele versie van Kebbelkop
Screenshot uit de YouTube-video

Jordi van den Bussche, met ruim vijftien miljoen abonnees op YouTube de grootste YouTuber van Nederland, had na jaren voorbereiding veel vertrouwen in het vervolg van zijn online carrière. Hij liet toekomstige video's op zijn kanaal Kwebbelkop via artificiële intelligentie (AI) presenteren door een digitaal avatar. 'Ik ben als influencer met pensioen', sprak hij vol zelfvertrouwen. Nog geen vier maanden later moet hij constateren dat zijn AI-kloon geflopt is. Van den Bussche gaat zelf weer video's maken.

Teruggekomen op pensionering

'Ik heb een geweldige carrière gehad, heb veel lol gemaakt. Ik wil dingen naar het volgende niveau brengen en dat betekent dat ik dit merk voor altijd wil laten voortleven', gaf Van den Bussche in augustus aan bij zijn aankondiging om te stoppen als dagelijkse presentator op zijn Kwebbelkop-kanaal. De AI-kloon zou dat prima kunnen overnemen, was zijn gedachte. Zijn carrière als YouTube-ster leek - bewust - ten einde te komen zodat hij zich kon focussen op andere uitdagingen. 

Een bericht om met een korrel zout te nemen, zo schreven we toen al. En inderdaad: Van den Bussche is op zijn pensionering teruggekomen. Niet verrassend, want in de afgelopen weken was op YouTube veel negativiteit te zien rondom de AI-video's. Ook concurrerende YouTubers namen de strategie van Van den Bussche op de korrel.

In een nieuwe video zegt Van den Bussche de AI-kloon in de ijskast te zetten en zelf weer video's te gaan opnemen. 'Dus daar heb je het, ik ben terug. Bedankt dat je nog steeds vertrouwen in mij hebt en naar de content kijkt, ik heb zin in de toekomst en laten we alle leuke tijden weer samenbrengen!', zo luidt de beschrijving van de video.

(Tekst loopt door onder de video)

'Flop was te verwachten'

Onafhankelijk AI-expert Jarno Duursma analyseert op LinkedIn het floppen van de 'AI Kwebbelkop.' Het verbaast Duursma 'helemaal niks' dat de YouTuber al zo snel gestopt is met zijn AI-kloon. Hij zegt dat de 'kwaliteit niet goed genoeg was en dat overduidelijk was dat het publiek er niet op zat te wachten. Hij kreeg ongelooflijk veel negatieve reacties. En dat was te verwachten. Zijn vijftien miljoen volgers hebben in de loop der jaren een band met hém opgebouwd, die je niet zomaar kunt vervangen door een nep-avatar. Dat hij dit over het hoofd heeft gezien, vind ik opmerkelijk. Hoewel het dapper is dat hij het heeft geprobeerd, is het voor mij kristalhelder: in veel situaties hebben we absoluut geen behoefte aan 'digitale mensverschijningen'. We willen echte mensen van vlees en bloed zien.'

Bekijk hieronder een video van de geflopte AI-kloon van Kwebbelkop.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie