Premium

Het Nederlandse Tjub wil uitgroeien tot een Twitter-alternatief

De socialmedia-app lijkt qua opzet en uiterlijk bijzonder veel op X, de nieuwe naam van Twitter.

Het Tjub-account heeft 6 volgers
Screenshot: Adformatie

Na Mastodon, BlueSky en Threads is er nóg een alternatief voor Twitter uitgebracht. En wel van Nederlandse bodem. De app Tjub is nu te gebruiken op Apple's iOS-apparaten. Hoewel Tjub zich positioneert als een app die 'een verfrissende nieuwe ervaring in vergelijking met traditionele socialemediaplatforms' biedt, lijkt de dienst in opzet en uiterlijk sterk op Twitter. 

Gelijkenissen met Twitter

Ook Tjub draait om het plaatsen van korte tekstberichten. Gebruikers kunnen elkaar volgen en elkaars berichten liken en delen (retweeten). Het is ook mogelijk om berichten te voorzien van hashtags, bijvoorbeeld #Bitcoin en #hulpgevraagd. Zo lijkt Tjub sterk op Twitter, dat sinds vorige week overigens X heet. 

Wie er achter Tjub zit(ten), maakt de about us-pagina niet duidelijk. Het verdienmodel blijft ook onduidelijk. Tjub zegt veel werk te steken in het tegengaan van desinformatie en ongewenste berichten omdat het streeft naar 'een positieve en inclusieve online omgeving.' Het bedrijf reageerde niet op meerdere verzoeken om meer uitleg te geven over het socialmediaplatform. 

Zes volgers voor Tjub

Een Tjub-account aanmaken kan via een bestaand account bij Google, Apple maar ook door een e-mailaanmelding. Het aantal gebruikers is vooralsnog beperkt. Exacte cijfers ontbreken, maar de lijst met aangeraden accounts telt enkele tientallen namen, waarvan het merendeel nul volgers heeft. Ook het officiële Tjub-account heeft op moment van schrijven slechts zes volgers.

Concurrentie

Het is vooralsnog de vraag hoe Tjub gebruikers wil werven om het kip-ei-verhaal ('ik ga de dienst niet gebruiken omdat niemand het gebruikt) op te lossen. Er zijn door de jaren heen al veel alternatieve socialmediaplatforms gekomen en ten onder gegaan omdat ze onvoldoende gebruikers wisten te werven en/of geen goed verdienmodel hadden. Nieuwere Twitter-alternatieven als Mastodon en Bluesky kampen ook met aandachtspunten. Zo blijkt er op Mastodon relatief veel beeldmateriaal van kindermisbruik rond te gaan - het platform weet deze beelden nog niet snel genoeg te blokkeren - en laat Bluesky alleen gebruikers op uitnodiging toe. 

Het nieuwste Twitter-alternatief is Threads, een app van Meta. Threads is een zusterapp van Instagram, dat twee miljard actieve gebruikers heeft. Mede dankzij de eenvoudige koppeling met Instagram wist Threads in een recordtempo van vijf dagen liefst honderd miljoen gebruikers te werven. Dat zijn er inmiddels tientallen miljoenen meer. Maar ook Meta heeft vooralsnog moeite om die gebruikers te behouden. Topman Mark Zuckerberg bevestigt dat minder dan de helft van de geregistreerde accounts de app na een paar weken nog gebruikt. Threads heeft als voornaamste aandachtspunt dat de app niet in de Europese Unie te gebruiken is, volgens Meta door privacybezwaren.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie