Het is tijd de hackathon te vervangen door een 'humathon'

Een humathon faciliteert de discussie rondom de rol en de keuzevrijheid van de mens in een digitaal tijdperk.

JPB

Afgelopen dinsdag was ik uitgenodigd voor de allereerste Humathon ooit, een initiatief van Rudiger Wanck, Arno Otto en Andrew Keen. De Humathon.org is een wereldwijd non-profit initiatief dat tot doel heeft om de discussie te faciliteren rond de rol en de keuzevrijheid van de mens in een digitaal tijdperk. De Humathon is, zoals de bedenkers het zelf benoemen, een hackathon voor de mensheid.

In 2012 verscheen er een baanbrekend boek geschreven door Iain McGilchrist met als titel “The Master and His Emissary: The Divided Brain and the Making of the Western World”. Op basis van dit boek is er overigens in 2018 een documentaire gemaakt die inmiddels (tegen betaling) online kan worden bekeken. Waar het rechterbrein staat voor o.a. gevoel, visualisatie, connectie, empathie, natuur en menselijkheid staat het linkerbrein voor o.a. logica, lineair denken en woorden. Het linkerbrein kan geen connecties maken en ziet de wereld als losse onderdelen. Details zijn belangrijker dan relaties. Voor het linkerbrein zijn mensen niet uniek maar groepen die je kunt organiseren, sorteren en opslaan in een systeem. Het neemt mensen waar als lichaamsdelen. Volgens McGilchrist zijn veel van de huidige issues en problemen in de wereld het gevolg van het feit dat we meer met het linkerbrein denken dan met het rechterbrein.

Anno 2019 zien we de stelling van McGilchrist in de praktijk toegepast worden als wij met behulp van machine learning en deep learning mensen steeds meer zien en bereiken als samengestelde bron van nullen en enen. Het moet een meer dan gelukzalige tijd zijn voor het linkerbrein. Maar maken we dan niet een hele grote fout door het rechterbrein naar de achtergrond te drukken? Gaan we straks in plaats van verhalen vertellen alleen maar lesgeven in feiten?

Daarom is deze Hackathon voor humanity een meer dan noodzakelijk initiatief. Naast de ontstopbare vooruitgang van de technologie moet er ook ruimschoots aandacht worden besteed aan de rol van de mens. De Humathon zal straks worden vervolgd in London en New York. Maar wellicht is dit wel de tijd van het jaar om ook binnen organisaties en bedrijven een geplande hackathon in te ruilen voor een humathon. En als er geen Hackathon op de planning staat dan is dit wellicht het thema voor de eerstvolgende bijeenkomst. Dank Rudiger, Arno en Andrew voor dit mooie initiatief.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie