Kabinet neemt dinsdag besluit over corona-apps

'De perfecte app is er nog niet', heeft een woordvoerder van het ministerie van VWS gezegd na de 'appathon' die dit weekend werd gehouden. 

ANP Foto Marco de Swart

Het kabinet wil op dinsdag een besluit nemen over de apps ter ondersteuning van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Dat werd bekendgemaakt tijdens de 'Appathon’ die dit weekend op het ministerie van VWS plaatsvond. 'Belangrijk bij deze afweging is dat de apps zinvol, veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden om het coronavirus te bestrijden.'

'De perfecte app is er nog niet', heeft een woordvoerder van het ministerie al tegen NOS gezegd. Experts laten zich zeer kritisch uit over de gepresenteerde apps. 'Geen van de apps voldoet aan de kwaliteitseisen van het ministerie', zegt Benjamin Broersma van de Open State Foundation tegen de nos.nl. 'Alle apps hebben ontwerpfouten.'

Er was vooraf ook al flink wat ophef over de snelle tender van de overheid. Privacyorganisaties maken zich zorgen, omdat er in de aanbesteding geen rekening zou zijn gehouden met belangrijke voorwaarden.

De 'appathon' was volgens het ministerie van VWS niet bedoeld om een winnende app aan te wijzen, maar om 7 partijen de kans te geven hun voorstel te presenteren en verbeteren en om van te leren wat zou kunnen werken en wat niet.

De apps werden uiteindelijk door experts op het gebied van onder andere epidemiologie, gebruiksvriendelijkheid, privacy, dataveiligheid en rechten beoordeeld. Ook het publiek heeft via publiekebeproeving.nl (24.000 stemmen) hun mening gegeven.

De eerdergenoemde experts brengen hun advies over de apps uit aan het kabinet. Zo heeft de landsadvocaat met zogenoemde 'privacy-analyses' de voorstellen getoetst op privacy en heeft KPMG onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de verschillende broncodes en de beveiliging. Daarnaast komt de Autoriteit Persoonsgegevens maandag met haar advies.

Op basis van deze adviezen en uitkomsten wil het kabinet op dinsdag dus bekendmaken wat de volgende stap is in de besluitvorming over de mogelijke inzet van apps om het werk van de GGD te ondersteunen.

De 'appathon' is terug te kijken via deze twee links:

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie