#Namespotting Weekly: 'Nautische Namen'

Namespotting Weekly: Je wekelijkse dosis naamvermaak geselecteerd door De Naamafdeling.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Als Groninger met Friese roots, zou ik er meer van moeten weten. Maar van nature ben ik niet erg nautisch aangelegd. Ik ken een paar namen van typen schepen zoals de Aak, Schoener, Tjalk en Bark. Maar dat is vooral te danken aan een aantal straten in mijn geboorteplaats met deze namen. Deze straten liggen aan het water dus ik begreep dat deze waren vernoemd naar typen schepen.

Deze week is de 9e editie van Amsterdam losgebarsten en inmiddels ben ik nog veel meer namen tegengekomen. De Kits, de Kotter, de Klipper, de Brik, de Driemast- en Driemasttopzeilschoener, de Langedijker, de Drie- en Viermastbark, het Driemastvolschip, de Barkentijn en de Brigantijn. Tall ships, schepen, (zeil)jachten, schuiten, boten, onderzeeboten, reddingboten, jachten, rond- en platbodems, skûtsjes, sloepen en . Ze varen allemaal rond tijdens SAIL 2015.

Gelukkig (voor mij) hebben de meeste vaartuigen ook nog een eigennaam. Vaak voorafgegaan door een lettercombinatie, verwijzend naar een type of de taken van het schip. MS staat voor motorschip, en CV verwijst naar containervervoor. Marineschepen hanteren andere voorvoegsels. Zoals RMS (Royal Mail Ship) - de Titanic was er zo een -, of HMS (Her/His Majesty&;s Ship), gebruikt als prefix in de naam van de Britse Royal Navy sinds 1789. 

Ook voor kleine boten is het bij verplicht een naam te dragen. Afgezien van een duidelijk zichtbare plaatsing, worden er nauwelijks eisen aan de naam gesteld. Anders dan bij merknamen, hoeft de naam bijvoorbeeld niet onderscheidend of uniek te zijn. Veel booteigenaren komen niet verder dan een afkorting van de namen van de kinderen. Maar gelukkig zijn er ook veel creatieve namen bedacht. Een naam bedenk je overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor de volgende eigenaren. Onder schippers is het namelijk een traditie om de naam te behouden, want het veranderen zou ongeluk brengen. Denk er dus niet te licht over. Ter inspiratie: 30 opvallende nautische namen.

 

&;Je ne Sail pas&;  - Ik weet het ook niet, maar ik zag ze echt meevaren tijdens Sail.

 

Viskus. Leuker kunnen we het niet maken.

 

Tax Sea-Vation. Belastingontduiking krijgt een hele andere lading op het water.

 

#039;t Panic" class="media-element file-wysiwyg" title="Don&;t Panic" typeof="Image" src="//default/sites/default/files/styles/inline-photo/public/DontPanic.jpg?itok=dHm-h0A4" width="425" height="283" />

Don&;t Panic ...

 

Beautje. Mooi.

 

Blow Me. 

 

Boatox. Die moet van Marijke Helwegen zijn.

 

De Geyle Draeck. De naam &;De Groene Draeck&; was al geclaimd.

 

Pier Pressure. De druk onder booteigenaren is hoog.

 

GewoonBoot. 

 

Talentenjacht. Van John de Mol?

 

Bootje Bapau. Van de New Kids?

 

Just Add Water. Instant bootje.

 

Bullsh*p

 

De Boot Zonder Schaduw. Spooooky.

 

Nauti Buoy. Stoute jongen.

 

De Botis Redding. &;Sittin on the Dock of The Bay&;.

 

Dr. Ir. de Blocq van Kuffeler. Geleerd bootje.

 

Aquaholic

 

Scheepsrecht. De vorige twee zijn gezonken.

 

Unsinkable II. De vorige is gezonken.

 

Seas the day. 

 

Relationship. 

 

B. v.d. Vaart. Nomen est omen.

 

Sail la Vie. 

 

Roomboot. Bootervloot?

 

Usain Boat. De snelste!

 

Wood not. Wood Too. Echtscheiding &;in de making&;?

 

Ship Happens...

 

Fish & Chicks. What else?

 

 is ons vak maar ook het verzamelen van namen is voor ons dagelijkse kost. Op De Naamafdeling noemen  wij dit &;namespotting&;&;. In de Namespotting Weekly maken wij elke week een selectie van bijzondere en opvallende merknamen binnen een bepaald thema.  

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

Advertentie