Nederlandse overheid experimenteert met Mastodon als vervanger van X (Twitter)

De overheid wil zo onafhankelijk worden van commerciële partijen en hun steeds veranderende regels.

Afbeelding: Shutterstock

De Nederlandse overheid experimenteert met Mastodon, één van de populairste tegenhangers van X (voorheen Twitter). Met een eigen server op het decentrale Mastodon heeft de overheid de eigen touwtjes in handen en is zij niet afhankelijk van commerciële partijen en beleidsregels die regelmatig veranderen.

Rustig op Mastodon

Dat een platform als X niet zaligmakend is, bleek toen de Nederlandse overheid via X een bericht deelde om burgers te waarschuwen voor de zomerstorm Poly. Eigenaar Elon Musk had net de regels van X veranderd, waardoor die berichten niet meer voor iedereen te lezen waren maar alleen voor mensen met een X-account. Er ontstond veel kritiek op de overheidskeuze om mensen via X te informeren, want het overgrote deel van de Nederlanders heeft geen X-account.

Het is daarom handiger en wenselijker dat de overheid via een eigen socialmediaplatform kan communiceren, luidde de boodschap. Een test op Mastodon moet inzichten opleveren over het gebruik van een eigen socialmediadienst. De eerste deelnemers aan die overheidsomgeving op Mastodon zijn het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties, de Belastingdienst en Forum Standaardisatie. Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen is te vinden op Mastodon, meldt Binnenlands Bestuur. De vaktitel zegt dat het 'vooralsnog rustig' is op de overheidskanalen binnen Mastodon. 

Alternatief

Mastodon is een bekende tegenhanger van X, maar nog lang niet gemeengoed onder gebruikers en merken. Adformatie zette in november de zeven belangrijkste vragen (en antwoorden) over Mastodon voor merken op een rijtje.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie