Niantic en Facebook maken van de wereld één groot AR speelveld

Alles Augmented #43: tweewekelijks het laatste nieuws over augmented reality, met deze keer: de AR Cloud en kunst op afstand.

1. Niantic en Facebook maken van de wereld één groot AR speelveld

De AR-cloud maakt gebruik van een digitale kopie (3D map) van de wereld om zo virtuele content aan te bieden die altijd overal en voor iedereen toegankelijk is. Een aantal startups is hiermee bezig, zoals mijn favoriet 6D.ai. Zij zijn deze week gekocht door Niantic, de maker van Pokémon Go: een hele grote stap in de ontwikkeling van de AR-cloud. Niantic heeft een gigantisch bereik met tientallen miljoenen gebruikers die allemaal met hun telefoon die AR-map van de wereld kunnen maken en een flink kapitaal om de slimme technologie van 6D.ai naar een nog hoger niveau te tillen. Lees hier het blog van 6D.ai en hier van Niantic. 

Een andere ontwikkeling rondom de AR-cloud is dat Facebook onlangs de Londense start-up Scape gekocht heeft. Scape maakt 3D-maps van complete steden zodat die een AR-speelveld worden. En dat is precies waar Immersal ook in de stad Helsinki mee bezig is. We zagen al eerder dat studio Zoan met de Unreal engine een complete virtuele versie van Helsinki gemaakt gehad voor VR, maar nu dus ook voor AR experiences. Immersal heeft een app voor iOS en Android waarmee gebruikers een 3D point map maken van hun omgeving voor een passende AR experience. Alle maps worden opgeslagen zodat er een complete digital twin wordt gecrowdsourced. En je straks in de hele stad AR kan vinden. Bekijk in onderstaande video hoe het werkt. 

Immersal SDK - City-scale AR

2. AR helpt ons op afstand kunst te bekijken en kopen

Nu alle musea en galerieën dicht zijn zie je steeds meer digitale toepassingen om kunst bij hun doelgroep te krijgen. Zoals livestreams en virtuele tours. Maar ook op het vlak van AR is er veel mogelijk. Bijvoorbeeld het platform Vortic dat galerieën helpt om hun collectie in AR en VR aan te bieden. Ze scannen de kunst in enorm hoge kwaliteit in en bieden het in AR aan via een eigen CMS genaamd Vortic Curate. Via Vortic Collect kan men virtuele exposities inrichten en verzamelaars uitnodigen.

Een ander voorbeeld is de Acute Art X app waarmee je kunst van kunstenaars als Marina Abramović, Antony Gormley, Anish Kapoor en Jeff Koons in AR kan bekijken en je ook AR-kunst van Kaws voor bijvoorbeeld 8 euro voor 7 dagen kan kopen. Wel gek dat je het maar voor een bepaalde tijd kunt gebruiken. Een ander mooi voorbeeld is de app Bosch AR die een ode aan Hieronymus Bosch brengt. Zij maken gebruik van de eerder genoemde 6D.ai technologie en plaatsen de karakters van Bosch in je woonkamer. Ik heb hieronder een demo gemaakt.

osch AR is an app with Hieronymus Bosch’s characters

3. Nreal start ondanks corona haar productie en verwacht in het najaar te leveren.

Nreal heeft voor hun AR smartglasses onlangs een aantal fabrieken in verschillende Chinese steden geopend. Hiermee kunnen ze de productie gaan starten en kunnen ze naar eigen zeggen eind 2020 1 miljoen brillen hebben. Dit bericht verscheen midden in de coronacrisis, dus ik ben heel benieuwd hoe realistisch dit is. Met de fabrieken kunnen ze componenten leveren aan andere fabrikanten en hun Nreal Light deze herfst bij een aantal telco’s lanceren. Ik ben heel nieuwsgierig.

4. Creatieve AR-campagnes die gebruik maken van markers

De films Trolls World Tour heeft samen met Oreo een AR experience gemaakt waarbij je via Facebook en Insta een Oreo koekje scant en dan gaat een Troll erop dansen. Een klein uitstapje naar een slimme Nederlandse AR-toepassing rondom food. Restaurantketen de Beren heeft een try before you buy AR-burger via de SDK van ConfigWise aan hun app toegevoegd.

Nike wil met haar ‘Move to Zero’ project laten ze wat ze allemaal doen om naar zero waste te gaan. Op speciale schoenendozen staat een QR code waarmee mensen in een interactieve web AR ervaring komen. Het ziet er nice uit.

Nike: Move to Zero

5. Een speurtocht met je kids in AR

Sketchfab heeft al zijn 3D-modellen ook omgezet naar Apple’s USDZ-formaat. Nu kunnen 3D-modellen makkelijk via het web in AR bekeken worden op een iOS-device. Zie bijvoorbeeld deze schorpioen op een tafel. Maar ik vond vooral dit idee van de community manager Bart Veldhuizen heel tof. Je plaatst via jouw iPhone een 3D-model ergens in huis en doet een speurtocht met je kids. Ik heb het al in de tuin gedaan en het viel in de smaak.

Viewing a Sketchfab model in iOS Quick Look AR

Lees meer en schrijf je in

Lees ook eerdere 'Alles Augmented' posts en schrijf je in voor de tweewekelijkse AR-nieuwsbrief van Bas Gezelle. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie