Oplichters misbruiken advertenties in de Microsoft Edge-browser

Een antivirusbedrijf waarschuwt Edge-gebruikers om op te passen bij het aanklikken van advertenties in Edge.

Afbeelding: Microsoft

Gebruikers van de Microsoft Edge-browser moeten oppassen dat ze geen slachtoffer worden van oplichters. Die misbruiken de getoonde advertenties in de browser namelijk om gebruikers te lokken naar malafide websites in de hoop ze geld afhandig te maken. Die waarschuwing geeft het antivirusbedrijf Malwarebytes, schrijft onder meer security.nl

Edge heeft ongeveer 158 miljoen maandelijkse gebruikers, goed voor 10 procent marktaandeel van desktop-browsers. Dat is meer dan Apple's Safari-browser maar veel minder dan Google Chrome.

Microsoft Edge advertenties
Willekeurige advertenties tussen nieuwsberichten in Microsoft Edge Screenshot: Adformatie.nl

Advertenties in Edge

De Edge-browser van Microsoft bevat een news feed, een tabblad dat nuttige informatie afwisselt met advertenties. Microsoft schotelt gebruikers onder meer verkeersinformatie, nieuwsberichten en het weerbericht voor, vergezeld door advertenties. Het bedrijf verdient aan die advertenties. Regelmatig zien gebruikers reclames voor dubieuze producten, maar volgens Malwarebytes ook voor helpdeskfraude. 

Gebruikers kunnen advertenties zien die naar malafide pagina's leiden. Met nadruk op kunnen, want na het klikken op de advertentie controleert de malafide pagina eerst het systeem van de gebruiker. Om zo te bepalen of de gebruiker een reguliere advertentie te zien krijgt of de malafide pagina. De uitkomst kan afhangen van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je een vpn-verbinding gebruikt. Als gebruiker zie je bij dergelijke advertenties in Edge niet direct of het een reguliere of malafide advertentie is. Om de kans op problemen te verkleinen, kun je bijvoorbeeld op geen enkele advertentie in Edge klikken. 

Malwarebytes helpdesk fraude
Een voorbeeld van een malafide webpagina via een advertentie Afbeelding: Malwarebytes

Helpdeskfraude

Wie wél op een malafide advertentie klikt en op de website van de oplichter uitkomt, ziet doorgaans een 'waarschuwing' dat de computer een virus bevat en vergrendeld is. Hierboven zie je zo'n oplichtingspagina. Doel van de oplichter is jou laten betalen door een speciaal nummer te bellen voor 'technische hulp'. Deze vorm van oplichting staat bekend als helpdeskfraude. De oplichter wil doorgaans via de telefoon toegang krijgen tot software op je computer om het probleem op afstand 'op te lossen'. In werkelijkheid probeert de oplichter met toegang tot je computer meer gegevens te verkrijgen of je computer daadwerkelijk te vergrendelen, in de hoop dat je daadwerkelijk betaalt. 

Microsoft heeft voor zover bekend nog niet gereageerd op de blog van Malwarebytes. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie