Opvolger XS4ALL gaat 'Freedom Internet' heten

Van vrije toegankelijkheid (XS4ALL) naar beschermde vrijheid (Freedom Internet)

freedom.nl

Na de succesvolle crowdfundingsactie vorige week gaat de nieuwe provider vandaag hoopvol van start. 'Freedom Internet' heeft als domeinnaam freedom.nl.

De nieuwe provider biedt direct een nuttige dienst: meekijkvrij-mailen. Daarbij richt de Freedom Internet zijn maildienst zo in dat het niet providergebonden is, maar wél gebonden aan controle op privacy en vrijheid. De domeinnaam freedom.nl is niet van de nieuwe internetaanbieder zelf, maar wordt in bruikleen gegeven door Bits of Freedom. Donateurs krijgen van de stichting een e-mailadres dat eindigt op @freedom.nl. 

De nieuwe provider toont zich direct strijdlustig, zij wil ook diensten via het kabelnetwerk van VodafoneZiggo gaan leveren. Van EU moet de kabelprovider zijn netwerk beschikbaar maken, maar is daar niet toe geneigd.

Klanten kunnen zich vanaf vandaag voor €50 melden als ‘founding member’ op de nieuwe site. Meer info over de opzet van Internet Freedom kunt u vinden bij onze vrienden van AG Connect.

Vlakke, generieke, maar wel passende naam

Is 'Freedom Internet' een naam die de merkidentiteit van XS4ALL goed kan bewaren? Naamdeskundigen Erwin Wijman en Hans Prummel (De Naamafdeling) lieten vorige week hun licht al over de naamkwestie schijnen. Hun reacties op 'Internet Freedom':

Wijman vindt de nieuwe domeinnaam niet meer dan logisch, want ‘de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom werd ooit door XS4ALL opgericht.' De merknaam zelf vindt hij ‘wel erg vlak’. ‘In het Benelux-merkenregister, waarin Freedom Internet op 10 september 2019 is ingeschreven, zijn 442 geregistreerde 'freedoms' te vinden, inclusief 'freedoms' met iets ervoor of erna.’ 

Prummel vindt de nieuwe naam geen verrassing, maar wel passen bij de huidige tijd: 'De naam voor de "DNA-opvolger" van XS4ALL is dus inderdaad Freedom Internet. Freedom / vrijheid verwijst naar dezelfde waarden als waar het 'origineel' voor stond: vrijheid, privacy en toegankelijkheid. In de tijd van van XS4ALL was toegang / XS nog het speerpunt. In deze tijd staan vooral vrijheid en privacy centraal. Beide zaken zijn door deze naam goed meegenomen. Het woord 'freedom' is wel erg generiek, wat niet ideaal is voor het onderscheidend vermogen en de juridische beschermbaarheid. De eenvoud, directheid en duidelijkheid van de naam spreken mij wel weer aan. Dat past goed bij de toegankelijkheid en transparantie waar deze nieuwe provider ook voor wil staan.' 

Met de nadruk op meekijkvrij mailen en internetten heeft XS4ALL markeert de naam Freedom Internet de verschuiving van de focus op vrije toegang (die we inmiddels allemaal hebben) naar die van beschermde vrijheid. 

Goed mailadres

De samenwerking met Stichting Bits of Freedom, door wie het domeinnaam freedom.nl in bruikleen is gegeven is volgens Prummel gunstig. 'Daar hoort dus het @freedom.nl-mailadres bij, een mooi email-adres dat je wel wilt hebben.'

https://freedominternet.org/
https://freedominternet.org/

Freedom Internet bestaat al

Het is daarbij volgens Wijman 'opmerkelijk dat er in Australië en Nieuw-Zeeland al een internetprovider bestaat met de naam Freedom die handelt onder de naam Freedom Internet (freedominternet.org). Die extensie ".org" wijst op idealistische motieven. De url Freedom.org bijvoorbeeld, leidt je naar The Freedom Fund, een organisatie gericht tegen moderne slavernij.'

Volgens Mr. Maria-Gemma Huijnen, European Trademark Attorney bij Chiever Brand Protection kunnen beide merknamen naast elkaar bestaan zonder enige juridische frictie: 'Alleen met een .com kan er mogelijk een probleem zijn. De twee 'Internet Freedoms' zijn met hun domeinnamen freedom.nl en freedominternet.org en doelgroepen territoriaal verdeeld indien inderdaad het geval is dat de een enkel op Nederlandse markt gericht is en de ander die van Australië/Nieuw-Zeeland. Dat kan gewoon.'

 

 

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Marjel Neefjes
Ligt het aan mij? Ik zie niet wat de gele blob voorstelt. Een soort ballon, maar dan met een extra fliebel eraan? Een uitgedropen verfvlek? Maar dan met een touwtje, dus toch een ballon? Het irriteert me, merk ik!
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie