Overheid moet plannen voor app verder gaan uitwerken

Noodzaak om "de epidemiologische eisen van digitale ondersteuning" aan te scherpen.

De overheid moet de plannen voor een corona-app verder gaan uitwerken. Dat heeft Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid en organisator van de appathon van afgelopen weekend, dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De app moet helpen om na te gaan met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Zeven voorstellen werden afgelopen weekeinde getest, maar daarop kwam veel kritiek, onder meer van de Autoriteit Persoonsgegevens, het Bureau ICT-toetsing, het College voor de Rechten van de Mens en de landsadvocaat. Ook Bits of Freedom liet weten zich ernstige zorgen te maken of de privacy van gebruikers wel voldoende beschermd wordt. Bovendien blijft het onduidelijk waarom zo'n app überhaupt nodig is.

Lees ook: 'Krijgen we straks te maken met corona-schaamte?'

 

Vanwege die commentaren is het volgens Roozendaal nu nodig om "de epidemiologische eisen van digitale ondersteuning" aan te scherpen. Ook moet de overheid zorgen voor "waarborgen ten aanzien van informatiebeveiliging, privacy en tegengaan van misbruik".

Of dat betekent dat de app vertraging oploopt, zei Roozendaal niet. Wat de volgende stappen zijn, zal zorgminister Hugo de Jonge dinsdagavond melden tijdens een persconferentie.

Lees ook: 'De perfecte app is er nog niet' 

 

Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen. De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige maatregelen minder noodzakelijk.

Lees ook: 'Bekijk het app-dilemma niet door de bril van een functionerende maatschappij'

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie