Duidelijke stijging aantallen kijkers, langere schermtijd

Veel behoefte aan coronanieuws, maar ook aan entertainment, meldt Stichting Kijkonderzoek.

De tv-toespraak van koning Willem-Alexander in verband met het coronavirus

Er werd in de afgelopen twee weken in verband met de coronacrisis meer live en uitgesteld gekeken naar televisiezenders. Er werd een kwartier per dag langer live tv gekeken en de totale tijd voor het televisiescherm was gemiddeld 225 minuten per dag.

Dit is 33 minuten meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs meer 37 minuten meer dan in 2018, waarin de schermtijd nog 188 minuten was. 

Deze cijfers publiceert de Stichting Kijkonderzoek vandaag. 

Advertentie
advertisement
1

In week 11 - de week waarin het coronanieuws op gang kwam - is een duidelijke stijging te zien in de kijkcijfers van een groot aantal goed bekeken nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Een aantal programma’s, waaronder De Wereld Draait Door beleefden een kijkcijferrecord in de loop van de coronacrisis. Sommige titels hadden gemiddeld zelfs ruim 50 procent meer kijkers in de afgelopen twee weken dan in de week ervoor.

Het aantal kijkers in de (voor)avond steeg ten opzichte van week 12 in 2019. Vanaf 17.00 uur schakelen gemiddeld meer mensen in, dit is het tijdstip waarop de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s beginnen. De piek ligt in het tijdvak 20.00 – 21.00 uur met 7,1 miljoen kijkers. 

Er werd relatief veel op programma’s in het non-fictie genre afgestemd. Vooral de kijktijd naar het nieuws- en actualiteitenprogramma’s nam een vlucht, naar 38 procent van de totale kijktijd. Ook werd er meer dan vorig jaar naar amusementsprogramma’s gekeken.

In de periode 9 t/m 22 maart werd er relatief veel op programma’s in het non-fictie genre afgestemd. Vooral de kijktijd naar het nieuws- en actualiteitenprogramma’s nam een vlucht, naar 38% van de totale kijktijd. Ook werd er meer dan vorig jaar naar amusementsprogramma’s gekeken. Naar de genres sport en fictie (series en films) werd beduidend minder gekeken. Veel sportevenementen en daarmee de live verslagen en samenvattingen verdwenen van de televisie.

2

De premier en de koning

Er waren twee uitzonderlijke momenten waarop Nederland werd toegesproken. Naar de toespraak van minister-president Mark Rutte op 16 maart keken op verschillende zenders in totaal 7,4 miljoen Nederlanders. 6,6 miljoen Nederlanders zagen de toespraak van koning Willem-Alexander op 20 maart.

Reacties:

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie