'Corona-apps onvoldoende uitgewerkt', geen oordeel Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens komt niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren "niet duidelijk genoeg" en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps "onvoldoende uitgewerkt". De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

De privacywaakhond van de overheid heeft tijdens het weekeinde gekeken naar de apps tijdens de appathon van de overheid. De apps moeten bijhouden met wie een coronapatiënt contact heeft gehad. Daarmee wil het kabinet proberen de verspreiding van het coronavirus te beperken en tegelijkertijd ruimte geven om het dagelijks leven te hervatten.

'Belangrijke vragen onbeantwoord'

Volgens de Autoriteit zijn een paar belangrijke vragen niet beantwoord in de voorwaarden van de overheid. 'Zo is niet duidelijk omschreven wie verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens. Is dat een private partij, een zorgpartij of een overheid?' Bovendien heeft de overheid niet duidelijk gemaakt waarom zo'n app effectiever is in dan "alternatieven die minder ingrijpend zijn", aldus de Autoriteit.

Lees ook: 'De perfecte app is er nog niet' 

Ook appbouwers worstelen daarmee, zij zijn volgens de waakhond "zoekende". Daardoor gaven ze te weinig informatie aan de Autoriteit. "Zo leverden sommige appbouwers alleen informatie over hoe de app eruit ziet voor gebruikers. Informatie over hoe de app ‘aan de achterkant’ werkt, lieten ze achterwege."

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt in een verklaring: 'Het is nog maar de vraag of die app er wel kan komen. Natuurlijk zal de AP eventuele voorstellen voor apps opnieuw beoordelen, mocht de overheid dat vragen. Maar alleen als de effectiviteit, de kaders, de plannen en de apps beter uitgewerkt zijn.'

Tal van gebreken

Het duurt nog wel even voor er een corona-opsporingsapp is die klaar is voor gebruik. Onder de zeven app-bouwers die dit weekend hun plannen voorlegden, tekent zich nog geen geschikte kandidaat af, erkende het ministerie van Volksgezondheid zondagavond. 'Ik heb nog geen expert horen zeggen: we hebben al voldoende informatie om te kiezen', zegt hoogste ambtenaar Erik Gerritsen tegen het ANP. 'Als je dat al zou willen.' De deskundigen die zich zaterdag en zondag over de ontwerpen bogen, zeggen bij ieder voorstel nog tal van gebreken te zien.

 

'Ministerie heeft nooit willen overhaasten'

De ontwikkelteams mikten erop dat hun telefoonsoftware over een week gebruiksklaar zou zijn. Het kabinet maakte haast, omdat het zoekt naar mogelijkheden om de strenge maatregelen tegen het coronavirus wat te versoepelen. De app zou mensen moeten waarschuwen als zij in de buurt zijn geweest van iemand die het virus onder de leden had en dus mogelijk zelf ook besmet zijn. Dan worden de huidige maatregelen minder noodzakelijk.

Het is nog maar de vraag of er al snel een app ten doop wordt gehouden, concludeert Gerritsen na afloop van de appathon. 'We hebben vooral veel geleerd.' En een bruikbare app is niet genoeg: mensen die de waarschuwing krijgen dat ze besmet kunnen zijn, moeten zich wel kunnen laten testen. Zover is het nog lang niet.

Lees ook: 'Krijgen we straks te maken met corona-schaamte?'

De indruk dat het kabinet binnen een week of twee een app zou kiezen en presenteren, klopte volgens Gerritsen niet. De meest betrokken ministers beslissen dinsdag slechts of ze verder willen met de corona-apps. De topambtenaar begrijpt wel dat mensen zich door deze 'pressurecookermethode' bezorgd afvroegen of bijvoorbeeld de veiligheid en de privacy wel genoeg aandacht kregen. Maar het ministerie heeft nooit willen overhaasten, zegt hij.

Lees ook: 'Bliksemtender' overheid wekt verbazing, hoe zit dat?

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie