'Overheid wil stoppen met Facebook vanwege privacyzorgen'

Het demissionaire kabinet broedt op een vertrek, zo meldt de Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Het kabinet gaf al eerder hints.

De overheid overweegt zich volledig terug te trekken van Facebook omdat het socialmediaplatform onvoldoende garanties geeft over de veiligheid van verzamelde data. Dat meldt de Telegraaf op basis van anonieme bronnen. Volgens de krant sorteert het demissionaire kabinet in een ambtelijke notitie voor op een complete ban van Facebook voor de overheid.

Een heel jaar gepraat

Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering) zegt het niet met zoveel woorden, maar reageert tegenover de krant wel veelzeggend. 'Als Meta zich niet wil houden aan de regels, worden wij gedwongen afscheid te nemen van hun platform Facebook Pages.'

De reactie van Van Huffelen komt niet uit de lucht vallen. Eind 2022 schreef de staatssecretaris al een brief aan de Tweede Kamer waarin ze aangaf dat Meta de privacy-instellingen van Facebook moest aanpassen om te voldoen aan de eisen van de overheid. Als Meta dat niet wilde doen, beloofde Van Huffelen alle overheidsvoorlichting via Facebook te stoppen. De staatssecretaris presenteerde Meta een extern uitgevoerd privacy-onderzoek met een harde conclusie: ‘Volgens het onderzoek informeert Facebook niet duidelijk wat ze met de gegevens van burgers op overheidspagina’s doet, en hoe ze bepaalt welke berichten bezoekers in hun nieuwsoverzicht zien. Het onderzoek concludeert ook dat Facebook volgcookies op een misleidende manier gebruikt.’

Na een jaar praten met Meta is de staatssecretaris tot de conclusie gekomen dat die gesprekken te weinig opleveren, zo schrijft de Telegraaf. Volgens de krant moet het demissionaire kabinet de knoop over een Facebook-exit nog doorhakken.

Bereik

Het organische bereik van overheidspagina's op Facebook is relatief klein. De pagina Rijksoverheid heeft 91 duizend volgers en krijgt per geplaatst bericht enkele tientallen likes en reacties. De pagina van demissionair premier Mark Rutte heeft honderdduizend volgers. Veel overheidsinstanties en -onderdelen zijn actief op Facebook. Zo heeft de pagina van het Ministerie van Defensie 30 duizend volgers.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie