Premium

Sietze Rademaker: 'Ik wil weten waar het heen gaat en wat de rol van muziek daarin is'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Sietze Rademaker van Amp.Amsterdam.

Sietze Rademaker

Deze week is Sietze Rademaker, Director New Business & Sonic Branding Amp.Amsterdam, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de Facebook-pagina van Nils Adriaans (één bijdrage per dag).

Sietze over zijn week: ‘Nadat ik gevraagd werd voor #RPOTDFAW ben ik eens in mijn notes gaan kijken wat ik de afgelopen tijd allemaal opgeslagen had. Ik parkeer vaak URL’s van artikelen die ik wil lezen, maar waar ik op dat moment geen tijd voor heb.

Bij Amp.Amsterdam (en eerder o.a. bij Vice, Spotify en MassiveMusic, red.) maken we dagelijks muziek voor merken en campagnes. Mijn inspiratie haal ik vaak uit artikelen over [de toekomst van] audio. Maar ook uit film, documentaires, de toekomst van technologie of vrienden en collega’s die me wijzen op toffe dingen of zelf met iets heel tofs bezig zijn dat mij triggert. Muziek zit in mijn DNA en ik heb een enorme drive om te weten waar we heen gaan en hoe muziek daar een rol in speelt.

Muziek en geluid gaan voorbij aan taalbarrières en visuals en verbinden altijd; of het nou mensen aan mensen is, of mensen aan merken of producten.

Nu we leven in de tijd van covid-19 is het interessant om te zien wat voor initiatieven er allemaal zijn om bepaalde events zoals concerten, bijeenkomsten, festivals et cetera te vervangen en hoe merken zich vaak herpositioneren middels geluid en muziek.

Daarnaast haal ik zoals gezegd inspiratie uit mensen om me heen en wil dan ook graag een van mijn vijf bijdragen aan hen wijden.’

Advertentie
advertisement

1. Gerd Leonhard – Future thinker

'Gerd Leonhard is de schrijver van The Future Of Music, een boek uit 2005 dat ik rond 2007 ontdekte en waarvan direct dacht: dit is het! Muziek gaat als water zijn, voor een vast bedrag per maand heb je toegang tot nagenoeg alle muziek in de wereld. Dit boek is ook een van de redenen dat ik heel graag bij Spotify wilde werken (wat uiteindelijk ook gelukt is van 2010-2014); een bedrijf dat toen precies deed wat hij allemaal beschreef. Alles wat in dit boek staat is zo goed als uitgekomen en daardoor ben ik hem blijven volgen.

In zijn laatste boek Technology vs Humanity beschrijft hij waar we als maatschappij heengaan en vraagt hij zich af of we technologie ons leven laten overnemen of dat we ten dele toch graag autonoom willen blijven (ja!). Je kunt het zien als een voortzetting van het boek “1984” dat George Orwell in 1949 al schreef en waarin Orwell toen al waarschuwde voor een wereld die gedomineerd wordt door technologie - wat voor een groot deel allemaal waarheid is geworden.’

Gerd Leonhard
Gerd Leonhard

2. Netwerken in social audio platform Clubhouse - heel Silicon Valley wil erop

'Een van de hotste apps (in bèta) op dit moment, zeker in deze tijden van quarantaine, is social audio platform Clubhouse. Eigenlijk niets meer dan een verzameling virtuele chat rooms, waar je met mensen alleen via audio over allerlei topics kunt chatten. In een tijd waarin real-life netwerken niet meer bestaat, lijkt een app als Clubhouse de uitkomst. Elke room heeft een moderator en je kunt actief deelnemen aan discussies of alleen luisteren naar discussies van anderen en nogmaals alles alleen in audio – wederom aantonend dat audio het medium van de toekomst is en vooral in deze gekke tijd enorme sprongen maakt.

Nu nog invite only, maar heel Silicon Valley wil erop en het is nu al geschat op een waarde van $100 miljoen! De grootste venture capital bedrijven hebben allemaal geprobeerd om te investeren in deze goudmijn en het is er nog maar een paar gelukt.

Voor mij is netwerken een belangrijk onderdeel van mijn werk, dus zou een app als deze enorme uitkomst bieden als het gaat om mensen “ontmoeten” en iets voor elkaar kunnen betekenen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de app Houseparty, waarmee je met meerdere mensen tegelijk kunt beeldbellen en games kunt spelen, is Clubhouse veel meer gericht op netwerken en (inhoudelijke) gesprekken waar je op in kunt tappen.

Kortom, een app om in de gaten te houden. Zodra deze uit bèta gaat, gok ik dat Clubhouse explodeert.’

De Clubhouse app
De Clubhouse app

3. De verwachting is dat er rond 2023 8 miljard devices met voice assistant in omloop zijn

'Ik ben al een aantal jaar heel erg geïnteresseerd in voice assistants (zoals Alexa, Siri en Google Assistant) & AI en hoe die ons leven makkelijker kunnen maken. En daarnaast in smart speakers zoals Amazon Echo en Google Nest en hoe die steeds meer tractie krijgen in ons dagelijks leven.

Nog steeds geloof ik er heilig in dat wanneer iets ons leven makkelijker maakt, we altijd zullen zwichten, ook al zien we het voordeel ervan nu nog niet of biedt het nog niet datgene wat we ervan verwachten. Maar de trein van voice assistants en smart speakers is niet te stoppen en alle tech giganten strijden om marktaandeel. Wat mij hierin inspireert is dat net als met de mobiele telefoon en bijvoorbeeld online muziek mensen er meestal pas achter komen welke voordelen het biedt als ze het hebben.

In het geval van voice assistants en smart speakers zal dat niet anders zijn. We zullen er overal mee te maken krijgen: thuis, onderweg en op kantoor en veel van wat we nu fysiek of in tekst doen, zal uiteindelijk voice controlled zijn. Het bijzondere is dat veel merken er nog weinig mee doen of niet genoeg over nadenken terwijl het ook hier van groot belang is dat je first mover bent. Wat betreft voice assistents is de verwachting dat er rond 2023 8 miljard devices in omloop zullen zijn met voice assistant.

Hier is een interessant interview met de Amerikaanse serial (internet) entrepreneur Gary Vaynerchuk over hoe voice control in de toekomst overal aanwezig zal zijn én, dichter bij huis, heeft mijn collega Diederik Van Middelkoop een interview gedaan met Hans van Dam (van Robocopy, een conversational design bedrijf) over hoe vertrouwen en communicatie tussen mensen en AI de sleutel zal zijn in de adoptie van voice - en voor eigen parochie: hoe muziek en de sound-keuze daar een cruciale rol in gaat spelen ;)'

Verschillende voice assistants
Diverse voice assistants

4. Folamour x Boiler Room - 'De remix die hij draait van Abba... ongekend'

'Ik ontdekte onderstaande set van de Franse DJ Folamour vorig jaar in de zomer en was direct zwaar onder de indruk van Folamours platenkeuze (en roze trui). Helemaal nu we dit jaar niet naar festivals kunnen zet ik vaak festival sets op om toch nog een klein beetje dat gevoel te hebben.

Folamours platenkennis is echt ongekend en is voor mij zeer inspirerend, omdat hij vaak edits van bekende platen draait die echt moeilijk te vinden (de edits dus). Of überhaupt moeilijk te vinden (en zeer kostbare) vinyls draait.

Een voorbeeld daarvan is de remix die hij draait van Abba – Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight). Ga naar minuut 31 in onderstaande Boiler Room-set.

Hier nog een set die hij in quarantaine voor Boiler Room heeft gedaan en ook weer boordevol heerlijke platen staat.'

5. Kunstenaarsvrienden

'Eigenlijk zijn kunstenaars die ook nog vrienden zijn altijd een inspiratie voor je dagelijks leven en daarom wil ik hier graag een aantal van hen noemen; creatieven die iets doen waar ik van onder de indruk ben en die in hun vakgebied indrukwekkend werk maken.

Bijvoorbeeld Emiel Steenhuizen en Nico Jacoby van tattoo studio Mosel Mosel die ze net in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam geopend hebben.

Buiten dat mensen van over de hele wereld naar Amsterdam komen om zich door hen te laten tatoeëren vanwege hun bijzondere stijl, ben ik ook onder de indruk van de kunst die ze maken: voornamelijk schilderijen (olie) en tekeningen (inkt en koffie) waar ik door gepakt word.

Een andere kunstenaar die heel bijzonder werk maakt is Rogier van der Zwaag, een video-kunstenaar die afgelopen jaar z’n Instagram zag groeien naar bijna 100 duizend volgers - wat mede te maken heeft met het feit dat Instagram zelf een van zijn posts had geplaatst. Met 361 miljoen volgers van @instagram, wil dat wel ;)

Maar zijn visual kunst is ook echt super vet! Heel veel testen en dan maken, en altijd bijzonder! Daarnaast werkt Rogier ook als regisseur bij Halal.

Als laatste wil ik Juul Meerdink noemen die haar eigen atelier voor pottenbakken heeft en heel bijzonder werk maakt. Vazen, borden, kopjes, you name it. Zij maakt het en geeft daarna super-leuke cursussen voor mensen die dat ook graag willen leren.

Kortom, allemaal mensen die hebben gekozen voor hun passie en daar hun werk van hebben gemaakt en mij om die reden altijd inspireren.'

Emiel Steenhuizen en Nico Jacoby
Emiel Steenhuizen en Nico Jacoby

Beluister hier de nieuwe podcast-serie 'Het Nieuwe Werken' van Amp.Amsterdam.

Komende week is Lenny Houwaart, Head of marketing and communication bij Plastic Whale, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid voor € 1,-

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid worden

Plaats als eerste een reactie

Advertentie