Amerikaanse rechtszaak over afstoten Google Ad Manager start in september

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt dat Google te veel macht heeft op de digitale advertentiemarkt.

Afbeelding: Shutterstock

De rechtszaak tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Google dient in september. Het ministerie heeft de zaak aangespannen omdat het vindt dat Google te machtig is op de digitale advertentiemarkt, en wil daarom forceren dat Google zijn software Ad manager afstoot. Google wil dit - vanzelfsprekend - voorkomen.

De startdatum van de rechtszaak is gisteren bekendgemaakt, schrijft Tweakers na berichtgeving van Reuters. Het ministerie mikte op een start in juli, maar dat achtte de rechtbank onhaalbaar. 

De rechtszaak is in januari 2023 ingediend door het ministerie en enkele Amerikaanse staten. Zij beschuldigen Google van een dominante positie op de digitale advertentiemarkt, die concurrenten en adverteerders benadeelt. De enige oplossing voor dit probleem, stellen zij, is dat Google zijn software Ad Manager afstoot. Omdat Google dat zelf niet wil doen, zijn het ministerie en de staten overgegaan tot een rechtszaak.

Google stelt juist helemaal niet dominant te zijn op de digitale advertentiemarkt en schreef in januari vorig jaar direct een blogpost waarin het claimt dat de concurrentie de afgelopen jaren is toegenomen. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie