Rechtszaak tegen Facebook over verzamelen privédata gaat van start

De Consumentenbond en de DPS verwijten Facebook dat het jarenlang privégegevens van zijn gebruikers verzamelde.

De rechtszaak die de Data Privacy Stichting (DPS) samen met de Consumentenbond heeft aangespannen tegen Facebook, gaat op 1 april van start. Inzet van de zaak is het jarenlange verzamelen van data door Facebook. 

Advertentie
advertisement

Die dag wordt de zaak overigens nog niet inhoudelijk behandeld: de eerste zittingsdag draait onder meer om de ontvankelijkheid van de DPS. Ook stelt Facebook de bevoegdheid van de Nederlandse rechter in deze zaak ter discussie en wil Facebook de zaak aanhouden omdat de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop ook een rechtszaak tegen de techreus voert. Verder moet de rechter uitspraak doen over de vraag of het Nederlandse recht van toepassing is of het Ierse recht, omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland zit. Pas al die vragen zijn beantwoord, kan de zaak inhoudelijk worden behandeld.

Betalen met gegevens

De Consumentenbond en de DPS verwijten Facebook dat het jarenlang privégegevens van zijn gebruikers verzamelde. En deze gegevens zonder toestemming toegankelijk maakte voor derden. Daar verdiende het bedrijf veel geld mee. Ook werden Facebook-gebruikers volgens de clubs misleid: het platform beloofde ten onrechte dat het gebruik altijd gratis zou zijn, terwijl gebruikers in feite ‘betaalden’ met hun gegevens. Zo verrijkte Facebook zich ongerechtvaardigd en ten koste van zijn gebruikers, stellen de bond en de stichting. 

Lees ookBits of Freedom komt met tool om manipulatie sociale media te herkennen

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie