Twentenaren gaan corona-app vanaf 1 juli testen

Eerder deze maand probeerden militairen uit of de app alarm slaat als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest.

De app in aanbouw werkt goed, hebben eerdere tests door militairen volgens De Jonge uitgewezen.

Enkele honderden inwoners van Twente gaan een week lang de coronawaarschuwingsapp testen waaraan het kabinet werkt. De praktijktest kan volgende week donderdag beginnen, laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten in een verklaring. De app in aanbouw werkt goed, hebben eerdere tests door militairen volgens De Jonge uitgewezen. De bluetooth-technologie waarschuwt volgens hem met "een aanzienlijke betrouwbaarheid" als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest.

Advertentie
advertisement

Uit de nieuwe proef met een "representatieve groep" Twentenaren moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Ook krijgen gebruikers een gesimuleerd bericht dat ze besmet zijn of in contact zijn geweest met een patiënt, en wordt bekeken hoe zij daarop reageren.

Eerder deze maand probeerden militairen in een oefendorp uit of de app inderdaad alarm slaat als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmette ander is geweest, en dat niet doet als van besmettingsgevaar geen sprake was. Ze speelden allerlei voorvallen uit het dagelijkse leven na om te testen of de app dan goed zijn werk doet. En dat bleek inderdaad het geval. 

Of de app er komt, is nog niet 100 procent zeker. Na de test van de Twentenaren moet de app nog wat veiligheidstests doorstaan en akkoord krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens, die over de privacy waakt. De app wordt ook voorgelegd aan een aantal specifieke doelgroepen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Mogelijk krijgen ook journalisten de kans om de app te downloaden om zo een kijkje te kunnen nemen, melden ingewijden. Half juli wil het kabinet beslissen of Nederland de app gaat gebruiken.

De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij virus het op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

 

Hoe werkt de app?

De app werkt op basis van bluetoothtechnologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers "bent tegengekomen". Als je voor langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus, krijg je een melding. Voorwaarde is natuurlijk wel dat beide personen de app dan geïnstalleerd moeten hebben.

Zoals bekend is bluetooth op zichzelf onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. De overheid laat weten dat het voor de notificatie-app voldoende nauwkeurig is om een indicatie te hebben van hoe dichtbij twee telefoons zijn geweest. 'Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting. Situaties met mensen die dicht bij elkaar waren maar fysiek gescheiden, bijvoorbeeld aan de andere kant van een muur of in een naastgelegen auto of trein, konden in de meeste gevallen in de test correct uitgesloten worden.'

ANP/Adformatie

Plaats als eerste een reactie

Advertentie