Op SXSW staan evenveel vrouwen als mannen op het podium

Beste congresorganisatoren in Nederland: het kan dus wel!

door Lara Ankersmit
De start van SXSW viel dit jaar amen met Internationale vrouwendag. Op verschillende podia van het festival werd hier aandacht aan besteed. En nu, bijna een week later, dragen veel vrouwen en gelukkig ook mannen t-shirts, tassen en sneakers met teksten als: ‘The Future is Female’, ‘Fund Females’ en ‘The Force is Female’.

Expertise en ideeën

SXSW liet al vaker zien dat de organisatie diversiteit en inclusiviteit belangrijk vindt, bijvoorbeeld door evenveel vrouwen als mannen op het podium te programmeren en talks aan het onderwerp te weiden. Je vindt hier nauwelijks (of geen?) panels met alleen mannen. En belangrijkste: de vrouwen zitten daar vanwege hun expertise en ideeën en dus niet omdat zij vrouw zijn. Beste congresorganisatoren in Nederland: het kan dus wel.

Maar goed, dit is wel de SXSW bubbel. Daarbuiten is het een ander verhaal. European Competition Commissioner Margrethe Vestager plaatste de vrouwen keihard terug in de realiteit. Een van de weinige statistieken waar vrouwen bovenaan staan, vertelde zij, is in die van ‘slachtoffer van huiselijk geweld’. En op de vraag van Meredith Artley, hoofdredacteur van CNN, of Vestager in aanmerking komt voor het EU leiderschap, was haar antwoord: 'We hebben een traditie in het benoemen van mannen van 60+ op die positie. Dus nee, ik word het niet.’’

Echte disruptor

De echte disruptor als het gaat over diversiteit en inclusiviteit is Arlan Hamilton. Met haar investeringsfonds Backstage Capital investeert zij in start-ups van vrouwen, 'people of color' en mensen uit de LGBT-gemeenschap. Minder dan 10% van het kapitaal gaat naar deze groepen, simpelweg omdat VC’s uit Silicon Valley deze niet zien. 'We willen wel, maar ze zijn er niet', is het vaak gehoorde excuus. Arlan Hamilton bewijst het tegendeel.'

Lara Ankersmit leidt bij de NOS de afdeling Digitale Media, een team van creatieve mensen, verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe websites en apps. ​​​​​​Zij is een van de bloggers die voor Adformatie tijdens SXSW verslag doen.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Neger
Als neger vind ik de slaventerm 'mens van kleur' erg kwetsend. Zal wel weer door een witte (voorheen blanke) vrouw bedacht zijn.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie