Premium

Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’

De film, die al 850 duizend keer bekeken is op Youtube, is onderdeel van de eerste Russische bewustwordingscampagne tegen homofobie.

Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’

Halal regisseur Andzej Gavriss heeft samen met schrijver Evgeny Primachenko een liefdesverhaal ontwikkeld als reactie op het 1-jarige bestaan van president Poetins verbod op het homohuwelijk in het land. Volgens de regisseur is het de eerste Russische bewustwordingscampagne tegen de heersende homofobie in Rusland.

In de zes minuten durende video wordt zowel de de aantrekkingskracht van liefde als het tragische verhaal van niet samen kunnen zijn uitgedragen door middel van expressieve dans om zo de heersende Russische anti-LGBTQIA+ mentaliteit onder de loep te nemen: ‘We Will Become Better’ volgt met split-screen-beelden het verhaal van een verboden liefdesgeschiedenis om ook aandacht te vragen voor het werk van het Russische LGBT Network. De film op Youtube is inmiddels meer dan 850 duizend keer bekeken.

 

Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’
Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’

Poetins amandement

Het amendement dat Poetin meer dan een jaar geleden doorvoerde definieert het huwelijk als een relatie tussen uitsluitend man en vrouw, dat direct leidde tot een verbod op het homohuwelijk. Primachenko, commercieel directeur bij Wieden + Kennedy en Gavriss klimmen de barricaden op met de eenduidige boodschap: ‘liefde is er voor iedereen’.

De video is ontwikkeld in een coproductie met Daddy’s Film en Spot, in samenwerking met Halal als internationale productiepartner. Daarnaast werd de hulp ingeroepen van het Russische bureau Voskhod en de Russische band Sansara.

De video We will become better

Sansara – We will become better

Publiek bereiken

Gijs Determeijer, managing partner Halal, zegt dat hij regisseur Gavriss vorig jaar ontdekte op de Young Director Award en dat hij direct weggeblazen werd door zijn films.

‘Ze zijn zo goed, elk detail klopt. Echt bizar voor een relatief jonge regisseur. Toen hij me vertelde over deze film zijn we meteen aan boord gesprongen om te helpen waar we konden. Nadat de film in Moskou is geschoten, hebben we geholpen om met de release zo’n groot mogelijk publiek te bereiken buiten de Russische markt. Ik kan niet wachten om met Andzej films voor de Nederlandse markt te gaan maken.’

Angst

Halal geeft aan dat de hoofdrolspelers in ‘We Will Become Better’ een onmogelijke liefde vertolken die niet alleen door afstand gescheiden is, maar ook door de leefomstandigheden: de anti-homowetgeving van Rusland en de heersende homofobie aldaar.

‘Ze zijn fysiek van elkaar gescheiden, maar toch ogenschijnlijk versmolten als je ziet hoe ze in de video op elkaar reageren. Ze verkennen hun verboden liefde op aangrijpende wijze door middel van beweging en dans. In deze intense wereld worden de normale ups en downs van een relatie verergerd door angst om uit de kast te komen en de openlijke vijandigheid die zich buiten de muren van hun gescheiden appartementen bevindt.’

'Kwetsbaar en liefdevol'

De Letse filmmaker Gavriss staat volgens Halal bekend om zijn experimentele stijl, waarbij hij ‘betoverende beelden gebruikt om verhalen te vertellen die echt ráken.’ Gavriss legt uit dat de verhaallijn van de video hem op meerdere vlakken aansprak, niet in de laatste plaats vanwege zijn persoonlijke betrokkenheid bij de LGBTQIA+ beweging.

‘Het was zo kwetsbaar en liefdevol, heel anders dan waar ik normaal aan werk. Ik wilde mijn eigen gevoel er helemaal in leggen, dus besloot ik eraan mee te schrijven. Het moest echt een emotionele achtbaan worden.’  

Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’
Aangrijpende video van Halal-regisseur Andzej Gavriss: ‘Iedereen heeft recht op liefde’

Bewegingen afstemmen

Gavris: ‘Om de bewegingen van de dansers op de verschillende locaties perfect op elkaar af te stemmen, moest tijdens uitgebreide repetities elke beweging nauwkeurig worden gepland en met een iPhone worden gefilmd en gemonteerd, voordat het op de set kon worden uitgevoerd. Het decor bleek net zo doorslaggevend voor het creëren van de juiste, krachtige sfeer: dynamische achtergronden vol symboliek leiden uiteindelijk tot een emotionele omhelzing in een onheilspellende, donkere ruimte.’ 

‘Op andere gedachten brengen’

Hij stelt vervolgens dat dit de eerste Russische LGBTQIA+ film in jaren is waarin daadwerkelijk een homoseksuele relatie te zien is. ’Wanneer het Russische publiek zich kan inleven in de gevoelens van het stel, dan zal dat ze hopelijk ook op andere vrijere gedachten brengen.’

Uitrol

‘We Will Become Better’ is uitgebracht op YouTube en aan het einde van de film is een link te zien naar LGBTNET.ORG: een organisatie die zich hard maakt voor meer respect en acceptatie van de homogemeenschap in Rusland.

Lees ook: Heineken en Albert Heijn haken in op regenboogverlichtings-verbod Uefa

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie