Evenementenbranche stuurt brandbrief aan kabinet: 'Verleng noodmaatregelen!'

De VVEM heeft in een brief aangedrongen op nieuwe maatregelen voor de door de coronacrisis zwaar getroffen evenementenbranche.

123RF

De Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) hebben deze week in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Financiën aangedrongen op nieuwe maatregelen voor de door de coronacrisis zwaar getroffen evenementenbranche.

In de brief pleiten VVEM en VNPF voor verschillende maatregelen die noodzakelijk zijn om de branche overeind te houden. De brancheorganisaties pleiten specifiek voor de evenementenbranche voor een verlenging van de NOW- en TOZO-regelingen. Ook pleiten beide clubs voor een noodfonds. 'In de huidige situatie biedt een fonds – als aanvulling op de verlengde NOW regeling en de overige noodmaatregelen – de kans om niet alleen bij te dragen aan redding en herstel van de branche, maar ook om tegelijk invulling te gegeven aan innovatie en versnelling van duurzame transitie van de sector', zo klinkt het.a

'Verzekeringsfonds en Taskforce'

 

De organisaties willen bovendien dat er een verzekeringsfonds komt, zoals deze er bijvoorbeeld voor de filmindustrie ook is. 'Sinds de start van de coronacrisis hebben verzekeraars de dekking bij een pandemie uit hun pakketten gehaald, waardoor organisatoren van evenementen zich daar niet meer tegen kunnen verzekeren. Middels een garantiefonds zou de overheid verzekeraars beloven in te staan voor een deel van de kosten als evenementen ook volgend jaar door 'overdraagbare ziekten' moeten worden afgelast.'

Tenslotte wordt in de brief opgeroepen tot de vorming van een Publiek Private Taskforce, die de komende periode wordt ingezet om de sector te laten overleven en zodra het weer kan bij te dragen aan de wederopbouw. 

Lees ook: Evenementenbranche gaat gitzwarte periode tegemoet: 'Dit is ingeslagen als een bom'

In totaal gaan 1500 grotere festivals, evenementen en concerten, met gezamenlijk zo’n 35 miljoen bezoekers in rook op. Het verlies loopt in de miljarden: eind maart bleek al uit onderzoek van de brancheverenigingen dat het uiteindelijke verlies zal neerkomen op 3,5 miljard. De schade loopt dagelijks met tonnen op. Van de 100.000 banen in de evenementenbranche staan er bijna de helft op de tocht.

Hoewel minister Van Engelshoven 300 miljoen vrijmaakte voor cultuur, ziet de evenementenbranche daar niets van terug. Verzekerd tegen een pandemie zijn festivals niet. Die injectie van het ministerie is bedoeld om de cruciale culturele instellingen overeind te houden, zoals theaters en musea. De popsector en de publieksevenementen krijgen op de NOW-regeling na helemaal niets.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie