Freelance: de nieuwe zekerheid

Vast is niet meer zeker. Freelancers hebben momenteel meer zekerheid dan werknemers.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het leek allemaal zo prettig: een vast contract bij een reclamebureau. Met je eigen veilige werkplekje. Opgeleukt met tekeningen van de kinderen. Designer toys op het bureau om te laten zien dat je creatief bent. En elke dag hetzelfde vertrouwde uitzicht over het industrieterrein. 

De afgelopen jaren zagen werknemers die comfortabele zekerheid langzaam afbrokkelen. Het vaste contract bleek toch niet zo vast. En zelfs toptalenten die al decennia in hetzelfde pandje werkzaam waren en daar de hoogste plek in de pikorde hadden bereikt, stonden opeens met een verhuisdoos op straat. Gevuld met designer toys en kindertekeningen.

En nee, het komt niet alleen door de crisis. Het komt voornamelijk door opdrachtgevers die een nieuwe manier van werken hebben ontdekt. Daardoor zijn ze net zo trouw geworden als een voetbalvrouw en vertonen ze ook hetzelfde shopgedrag. En tijdens dat winkelen snuffelen ze niet alleen in het rekje met bureaus, maar ook in het schap met freelancers.

Voor reclamebureaus betekent dit allemaal meer onzekerheid. Het ene bureau weet niet of het volgende week nog wel bestaat. Het andere bureau moet binnen een maand 20 nieuwe werknemers vinden. En weer een ander bureau drijft op projecten omdat contracten niet meer bestaan.

Voor freelancers betekent dit allemaal meer zekerheid. Bureaus durven niet te strooien met vaste contracten en bellen daardoor steeds vaker de vrije vogels. En dan maar hopen dat ze opnemen. Want het zou zomaar kunnen dat die zzp&;ers op dat moment in gesprek zijn met een opdrachtgever die op zoek is naar een flexibele constructie met freelancers.

En er is nog meer zekerheid voor freelancers. Tien jaar geleden had ik als freelancer ongeveer tien grote bureaus als klant. Maar door de versnippering-rage, de break-away-trend en de start-up-golf heb ik nu zo’n 100 kleine bureaus als klant. En er is er altijd wel eentje die belt omdat ie een ouwe copynerd nodig heeft.

Kortom, freelancers hebben momenteel meer zekerheid dan loontrekkers. En ja, het aantal freelancers groeit hard. Maar het aantal klussen dat op hen ligt te wachten groeit harder.

Binnen is het koud, beste werknemer. Dus trap die kantoordeur open en kom buiten spelen met de vrije geesten. Want daar is het lekker warm. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie