HIER lanceert 'échte groene stroom'-checker

Veel stroom die in Nederland als groene stroom wordt verkocht is niet groen. Om Nederlanders bewust te maken van de herkomst van hun groene stroom, lanceert de HIER Klimaatcampagne 'échte groene stroom'-checker.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ruim 3 miljoen Nederlandse huishoudens hebben groene stroom. Eenderde van deze stroom wordt in Nederland door bijvoorbeeld windmolens en biomassa opgewekt. Maar omdat we in Nederland niet voldoende produceren, moet de rest ergens anders vandaan komen. Veel Nederlandse energiebedrijven kopen daarom groene stroom-certificaten uit met name Noorwegen om hun stroom te vergroenen.

Sible Schöne, klimaatexpert van de HIER klimaatcampagne: “Dit certificaten-systeem is opgezet om transparantie in de handel in groene stroom te bevorderen. Op zich is dat een goed systeem, maar in Nederland wordt het ook gebruikt als bewijs in de markt voor groene stroom. Om de import te controleren is dit systeem echter niet geschikt, omdat de groene stroom-certificaten in landen als Noorwegen geen enkele economische waarde hebben. Daardoor kunnen ze in Nederland worden gedumpt.”

De HIER Klimaatcampagne wil heel Nederland stimuleren over te stappen op échte groene stroom. Om consumenten daarbij te helpen heeft HIER deze ontwikkeld, waarin alle groene stroom producten die in Nederland verkocht worden op een rijtje staan.

Advertentie
advertisement

Plaats als eerste een reactie

**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie