Live: Albert Heijn-topvrouw: 'Klant blijvend digitaal'

De coronacrisis slaat hard toe. Adformatie houdt je op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor marketing, communicatie en media.

123 RF

Dit liveblog is afgesloten. Volg de ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons nieuwe liveblog.

Advertentie
advertisement
17:39 'Supermarkt-klant blijvend digitaal'

De supermarktbranche zal door de coronacrisis wezenlijk veranderen: klanten schuiven op in de richting van digitiaal, zegt Albert Heijn-directeur Marit van Egmond tegen Distrifood. ‘Meer klanten gebruiken vaker de zelfscan. Ook online en de digitalisering krijgen een enorme impuls. Onze app is deze weken 400.000 keer gedownload.’

16:56 Lastig hè, dat thuiswerken?

Omdat we er nog even aan moeten wennen dat thuiswerken voorlopig de nieuwe norm is, verlopen veel video-vergaderingen nog niet altijd even soepel. Veel thuiswerkers hebben op Twitter hun blunders gedeeld, met als twijfelachtig hoogtepunt de baas die in een aardappel veranderde.

16:40 KFC cancelt ‘Finger Licking’ Good’-campagne

Fastfoodketen KFC heeft de ‘Finger lickin’good’-campagne teruggetrokken. Fans kwamen massaal in opstand omdat de zowel de slogan als de campagne ongepast vonden tijdens de COVID-19 pandemie.

16:10 Adidas zegt sorry

Adidas heeft woensdag zijn excuses aangeboden aan Duitse consumenten, in een poging het vertrouwen te herstellen. Dinsdag werd bekend dat het Duitse sportmerk aanspraak wilde maken op het noodfonds voor huurders voor noodlijdende retail, tot grote woede van Duitsers, die het steenrijke Adidas een gebrek aan solidariteit verweten. Adidas laat nu weten dat het zelf de huur betaalt. Wel zegt het bedrijf dat het een overbruggingskrediet nodig heeft, meldt de Süddeutsche Zeitung

15:03 'Coronanummers' populair: ‘Don’t Stand So Close to Me’

In tijden van social distancing hebben we behoefte aan rustige en thematische muziek, blijkt uit onderzoek van Spotify. De streamingsdienst nam de afgelopen week 'significante veranderingen' waar in ons luistergedrag

14:25 Mercedes-medewerker maakt nieuw logo

Mercedes-Benz Nederland heeft via LinkedIn iedereen bedankt die de richtlijnen voor social distancing opvolgt. Om dat bericht kracht bij te zetten, komt Mercedes met een nieuw logo, gemaakt door een medewerker. 'Door samen te werken kunnen we het virus succesvol bestrijden. Onze collega Marcel Hobrath creëerde speciaal dit logo, waarvoor dank!' Ook andere grote merken veranderden hun logo's in verband met social distancing

14:17 Hamsterwoede neemt verder af

Consumenten hamsteren steeds minder. Vorige week verkochten de supermarkten voor 838 miljoen euro aan artikelen. Dat was ruim 10 procent minder dan een week eerder. Toch verkopen supermarkten nog altijd flink meer dan normaal gesproken in deze periode. De omzet van vorige week lag bijvoorbeeld 8,6 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van Nielsen. De marktonderzoeker meldt: ‘Mensen passen zich meer aan het nieuwe ritme aan.’

14:14 Hoe ziet de wereld er straks uit?

Het lijkt nu nog ver weg, maar het post-coronatijdperk gaat op een zeker moment aanbreken. Wat te doen als marketeer? Gaat het roer compleet om? Trendwatchers, reclamemensen en andere visionairs verkennen het post-coronalandschap voor marketingprofessionals. Dertien visies op een rij.

14:02 KPN: Niet bij elkaar, toch samen

Volgens KPN hoeven we hoeven niet bij elkaar te zijn om samen te zijn. Dat is de gedachte achter de nieuwe campagne van de telecomgigant: ‘Houd afstand. Houd contact’.

13:29 Burberry kleedt zorgpersoneel

De lijst van (mode)bedrijven die zorgpersoneel een helpende hand bieden, wordt met de dag langer. Nieuwste in de rij is Burberry, dat een transformatie maakt van trenchcoats naar pakken en maskers voor ziekenhuispersoneel. Dat meldt de Britse krant The Standard.

12:42 Adverteerders slaan 1 april-grappen even over

Vanwege de coronacrisis is er geen adverteerder meer die inhaakt op 1 april-grappen. Jos Burgers, auteur van ‘Thuis ben ik niet zo leuk’, weet waarom. ' Je kan moeilijk een virus voor aap zetten.’

12:35 Gamma lanceert campagne voor 1,5 meter afstand

Gamma heeft een nieuwe campagne gelanceerd om ervoor te zorgen dat mensen afstand blijven houden. De posters zijn ontwikkeld in samenwerking met Wunderman en mogelijk gemaakt door de buitenreclamereuzen van JCDecaux.

12:21 Gebarentolk: 'Maak een symphatiek gebaar!'

Gebarentolk Irma, die de afgelopen weken tijdens de persconferenties van Rutte in de Nederlandse huiskamers verscheen, roept heel Nederland op: Let een beetje op elkaar, maak een sympathiek gebaar. Bekijk de video, oefen het gebaar en film jezelf als je het onder de knie hebt!

12:00 Grazia zet verpleegsters op cover

Vrouwenmagazine Grazia zet in plaats van de gebruikelijke celebs vrouwelijke gezondheidsmedewerkers op de cover. De dames in de frontlinie-worden beschouwd als voornaamste personen in het gevecht tegen COVID-19. 

Gamma
Gamma
11:37 Boosheid om 'ongepaste' reclames

De Reclame Code Commissie krijgt klachten binnen over reclames waar mensen zich voor de coronacrisis waarschijnlijk niet druk over hadden gemaakt. Reclames met oproepen als “Ga fietsen” of “Stuur je kinderen naar buiten” zijn sommige televisiekijkers een doorn in het oog.

11:30 Rituals legt zorgpersoneel in de watten

Rituals heeft 3000 geschenksets aan het Amsterdamse ziekenhuis OLVG gedoneerd. Het ziekenhuis laat via Twitter weten blij te zijn met de gift: 'Zo kan iedereen goed voor zichzelf blijven zorgen'.

11:14 Grazia zet verpleegsters op cover

Vrouwenmagazine Grazia zet in plaats van de gebruikelijke celebs vrouwelijke gezondheidsmedewerkers op de cover. De dames in de frontlinie-worden beschouwd als voornaamste personen in het gevecht tegen COVID-19. 

Grazia
Grazia
11:08 Steun je stamkroeg, geef een rondje

Met de actie ‘Steun je stamkroeg’ roept likeurproducent Schrobbelèr op om online alvast een rondje te bestellen. Op de website www.steunjestamkroeg.nl kunnen (stam)gasten een waardebon aanschaffen die ze later bij hun favoriete kroeg kunnen inwisselen.

11:00 Amsterdamse boekwinkels slaan handen ineen

Amsterdamse boekhandels hebben besloten om samen te werken in de strijd tegen de coronacrisis. Liefst 21 hoofdstedelijke boekhandels, waaronder Linnaeus Boekhandel en American Book Center, gaan samenwerken en roepen Amsterdammers op hun leeshonger te stillen bij een van de lokale boekwinkels. 

11:02 Hema staat op omvallen door coronacrisis

De omzet van Hema is zo hard gedaald, dat gevreesd wordt voor zijn voortbestaan. Dat meldt het FD op basis van een brief die Hema-topman Tjeerd Jegen vorige week aan verhuurders van Hema-panden heeft gestuurd. Jegen deelt in die brief mee dat Hema over de maanden april en mei slechts de helft van de verschuldigde huur zal betalen. Alle buitenlandse Hema-filialen zijn dicht. In Nederland is Hema nog wel open, maar daar is de omzet een derde lager. 

10:57 Evenementenbranche stevent af op miljardenverlies

Ondernemers in de Nederlandse evenementenbranche zien bijna de helft van hun verwachte omzet van 7,4 miljard euro verdampen. Dat heeft dramatische gevolgen voor de werkgelegenheid: naar verwachting zullen 48.000 werkplekken verdwijnen. 'Deze cijfers laten zien dat het nu écht noodzakelijk is dat er snel steunmaatregelen komen om een enorme kaalslag in de branche te voorkomen’, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-VECTA.

09:16 Bierbrouwerij AB InBev doneert handgel

Bierbrouwerij AB InBev doneert vandaag 5.000 flessen handgels aan ziekenhuizen en zorginstellingen. De handgels zijn gemaakt van de rest-alcohol na het brouwen van - opmerkelijk genoeg - alcoholvrij bier. 'Zo hopen we een kleine bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen COVID-19, een strijd die we alleen samen kunnen winnen', laat woordvoerder Wilco Heiwegen weten. De brouwer is lang niet het enige bedrijf dat de zorg een helpende hand biedt.

Gisteren:

22:00 Persconferentie met slecht nieuws, maar goede kritieken

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maken bekend dat de maatregelen zeker tot 28 april worden verlengd. Veel reacties op sociale media gaan over de persconferentie zelf, de meeste positief. Van 'helder en menselijk' tot prima beeldregie en de Tolk of the town. Lees hier ons verslag. 

17:00 Paascommercial Albert Heijn op afstand geregisseerd

Een flink deel van de eerder opgenomen paascommercial van Albert Heijn kon de prullenbak in. Regisseur Jelle de Jong regisseerde de aanvullende opnames op afstand... middels video-conferencing.

16:10 Albert Heijn: Pasen anders dan andere jaren

Dat het een andere Pasen wordt dan anders, behoeft geen uitleg. Daar speelt Albert Heijn met een nieuwe campagne op in. 

Namens iedereen bij Albert Heijn fijne Pasen
16:05 Miljarden voor loondoorbetaling

Bedrijven die in zwaar weer terecht zijn gekomen, kunnen vanaf volgende week een beroep doen op de noodmaatregel voor het behoud van werkgelegenheid (NOW). Talmon Kochheim, directeur VEA, verwacht dat vrijwel alle bedrijven uit de branche er aanspraak op zullen doen. 'Iedereen heeft pijn, daar gaat niemand de komende tijd onderuit komen.' 

15:30 Noodfonds Facebook ook voor Nederlandse media?

Tineke Meijerman, woordvoerder Facebook Nederland, zegt dat Facebook investeert in de nieuwsindustrie omdat de sector onmisbaar is voor berichtgeving rondom de coronacrisis. Verwacht zij dat een deel van het geld ook zal landen bij Nederlandse nieuwsmedia?

15:00 Facebook steunt media

Facebook gaat noodlijdende mediabedrijven steunen met in totaal 110 miljoen euro. Een kwart daarvan gaat naar een noodfonds. De overige 75 miljoen dollar geeft Facebook uit aan reclame in nieuwsmedia. 

12:28 Adidas onder vuur

Adidas ligt onder vuur in Duitsland. Het schatrijke merk, dat in 2019 nog 1,9 miljard euro winst maakte, wil steun ontvangen via een coronanoodwet voor bedrijven in de problemen, meldt NRC. Een Bondsdaglid is zo woest dat hij in een video op Twitter zijn Adidas-polo in de hens steekt. 

Advertentie