Prijsverschil biologisch en niet-biologisch weer kleiner

Maar ondanks dat het biologische aanbod in supermarkten stijgt, is het volgens de Consumentenbond nog vaak beperkt en duur.

Bio-groente-afdeling
Shutterstock

Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische levensmiddelen is de afgelopen 5 jaar gedaald van 63 procent naar 48 procent. Dat blijkt althans uit een nieuwe prijspeiling van de Consumentenbond. Er zijn volgens de bond zelfs al biologische producten die evenveel kosten als de reguliere variant.

De Consumentenbond bekeek de prijzen van 135 biologische (huismerk)producten bij 8 reguliere en 2 biologische supermarktketens (Ekoplaza en Odin). Gemiddeld zijn biologische producten in de reguliere supermarkt 48 procent duurder dan niet-biologische varianten, maar het verschil is niet bij alle producten even groot. De Consumentenbond: ‘Vooral bij zuivelproducten, rundvleesproducten en pasta zijn er kleine of zelfs helemaal geen prijsverschillen. Een liter biologische halfvolle- of volle verse melk was vaak maar 20 eurocent duurder dan de reguliere melk, 300 gram biologisch rundergehakt kostte bij Jumbo net zo veel als het niet-biologische gehakt en bij Dirk was de prijs van 500 gram biologische en niet-biologische macaroni hetzelfde.’

Assortiment

De biologische supermarkten hebben niet verrassend het grootste bio-assortiment: Ekoplaza zegt zo’n 9 duizend biologische producten te verkopen, Odin 6 duizend. Van de reguliere supermarkten hebben Albert Heijn, Jumbo en Plus het grootste bio-aanbod, maar het is niet overal hetzelfde. De Consumentenbond stelt dat het erg verschilt, zowel per moment als per filiaal. Biologische producten zijn bij Dirk en Lidl het goedkoopst*. Consumenten betalen daar 18 procent minder dan gemiddeld voor biologische producten. De biologische supermarkten Ekoplaza en Odin zijn een stuk duurder dan het gemiddelde.

Beperkt en duur

Goed nieuws allemaal? Nou, volgens Sandra molenaar, directeur Consumentenbond, is het nog te vroeg om te juichen. Het biologische aanbod in supermarkten stijgt wel, maar is wat haar betreft toch nog vaak beperkt en duur. ‘Dat maakt het voor consumenten lastig om voor biologisch te kiezen, ook als ze dat wel zouden willen. We roepen supermarkten op om hun biologisch aanbod te vergroten en aantrekkelijker te maken.’

Prijsniveau vergeleken met gemiddelde prijs

De Consumentenbond vergeleek de prijzen van 135 biologische producten in 10 supermarkten, waarvan 2 biologisch, Ekoplaza en Odin. In onderstaande tabel ziet u de supermarkten en hun prijsniveau ten opzichte van de gemiddelde prijs.

Dirk 18% goedkoper    
Lidl 18% goedkoper    
Hoogvliet      10% goedkoper
Albert Heijn        9% goedkoper
Jumbo                             9% goedkoper
Plus                                 9% goedkoper
Picnic                            3% goedkoper
Spar                                 3% duurder
Ekoplaza                     21% duurder
Odin                                32% duurder

*Aldi werd vanwege het geringe bio-assortiment niet meegenomen in de prijspeiling.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie